Srpski pčelar

опратп платно у млакој води. Тако чишћен мед не ћедуго чеквти на купца. Што је мед са впше биљака тим је угаситије боје и ароматичнији, јер пма у себи више етерских уља па је зато и лековитпји. Лајици у познавању меда нерадо узимају такав мед, него радије отворене боје и сваку врсту засебно. Да од сваке медовите биљке која у већој мери цвета посебно мед добијемо, морамо имати у залихи доста празна саћа и пред цветање дотичне биљке напунити медиште празним саћем да га пчеле ишчисте и кад паша удари напуне. Чим биљка почне прелазити,треба мед исцедити да га не би пчеле помешале с другим чиме би добио другу боју и укус. Не треба се бојати да ће мед ускиснути, ако је цеђен док није затворен само нек је чист, на сухом месту и нека нема на истом месту ствари из којих би могао увући какав мирису се. Ја ово не говорим у ветар, већ из искуства. Радим тако 18 година п никада ми се није мед укварио. Имам багреновца од 1898., који је цеђен док ћелице ни напуњене иису биле, па се није укварио ни данас још, нити су се трговци којима мед продајем икада потужили. Прекланске године цедио сам босиљковац сваки четврти дан и премда је био бистар и течан као вода и ћелице ни непуњеое, па још и лане био је бео као снег и сасвим природпа укуса. Сведок ми јо д. Јовичић трговац у Загребу, коме сам га продао. Наша је домовина богата у вегетацијп. Ми иожемо имати увелико меда багреновца, липсвца, ливадовца, босиљковца од белог п коњског боеиљка, оспм других још медова помешаних од више биљака. Сваки тај мед има посебну боју, арому п укус, сличну цвету са кога је. Но боја, арома и укус меда са једне те исте биљке стоји и до тога како дотични предео лежи високо над морем. Зато греба и то имати у впду, па да буде изложено медова из свију крајева домогоине, да видимо разлику меда и са те стране. Из разлога, што је мед у саћу пријатнији за јело и што шпекуланти цеђени мед лако могу да кваре којекаковим примесама много се тражи мед у саћу. У великим варошима, може се оваки мед врло добро продати. Ко хоће да на овај начин продаје мед, мора настојати, да пчеле напуне сат бео и чист, у који матица није легла. За тај посао треба имати плетаре кошнице, које имају у врху отвор ханемановом решетком покривен, и које се не свршују шиљасто, него које су у врху толико широке, да се на њих, на отвор, може наместити сандуче са оквирићима. Пчеле пролазе кроз ханеманову решетку у сандуче и израде у њему саће, ако нпсмо метнули вештачко и напуне га медом. Што је паша бујнија, а нарочито на багрени или старачцу, биће и саће беље, да га је милина гледати. Место-

68