Srpski pčelar

злити у флаше од I—3 литре, па се врло лепо очува. Затим треба пмати још и то на уму, да се боље очува онај мед, који је био дуже у кошници. Ако хоћеш мед за брзу потрошњу, можеш га вадити из кошница чим приметиш, да га има у њпма. Ако хоћеш да га оставиш за дуже време, боље је са истресаљком причекати који дан, да већ у кошници исхлапи из меда сувишна вода, Онда је мед гушћи и бољег квалитета, а дуже се и држи. Истина ту је пчелар у некој штетњ јер би ређег меда више натресао. Али зато се гушћи мед може скупље продавати. а и тежи је од реткога. Ми не ћемо овде говорити о узроцима, с којих мед кисне. Навешћемо само поступак, којега треба да се пчелар држи, ако хоће, да му се мед одржи увек честит. Пре свега све посуђе, у које долази мед, мора бити сасвим чисто. Истресаљка, и ако је после по следњег рада опрана, мора се опет честито опрати и обрисати, или оставити да се осуши. Из истресаљке иде мед прљав, пун труња, отпадака од воска, гдекоја пчела и т. д. Зато се мора процедити на сито. За тај посао имају нарочита сита, т. зв. сита за филтрирање меда, али се може употребити и обично чисто сито, но нипошто не кухинско, на које се сеје брашно, јер се то никад не може опрати честито, а брашно лако изазива у меду врење. За мед се мора имати посебно сито, које се ни за што друго не употребљава, само за мед. Најбоље је спремити једно ређе сито, па прво пропустити мед кроз њега, а затим на чешће сито. Ако та два сита заједно углавиш, горе ређе, па под њим за једно 10 cm чешће, онда си сам направио сито за филтрирање меда. Тако процеђен мед остави, да се сам ишчисти. Ако га пак требаш за брзу продају, мораш га чистити вештачки. И природан начин и вештачки оснивају се на истом принципу. Делићи воска и труње, што је још у меду, лакше је од меда, па тежи rope. За неколико дана нахвата се на површини меда кад дебља кад тања тела. Та је пена пуна труња ; она

164