Srpski pčelar

•се мора честито скпнути, јер од ње хоће мед да се поквари. Кад си га данас опенио, сутра ћеш наћи опет тању пену. И њу мораш скинути. И докле Iод мед пушта пену, мораш је увек скидати с њега. Кад се мед престане пенити, онда је сасвпм чпст као суза. Скинуту пену разреди мало с водом, па је подај пче лама, а мед тек тада можеш разлити у флаше, канте и У Друго посуђе, у ком ће трајно остати. Такав ће ти се мед држати годинама. Ако је мед течан, онда пре продаје скпни папир с њега или поклопац, па уклонп танку као кожицу, која се на мед нахватала, јер мед је деликатеса, па га мораш као таквог и дати из своје руке. Природно чпшћење иде брже, ако је тонлије време и место, где стоји мед. Зато се лети мед брже ишчисти него у касну јесен. Ако дакле хоћеш, да ти се мед брже ишчисти, метни га на топло место, поред штедњака, плп баш п на сам штедњак горе на изидану пећ. Тада ћеш га моћп двапут на дан опенити. За два трп дана ће бити сасвим чист. И вештачко чишћење меда оснива се на том принципу. да се у топлоти мед брже чисти. За тај посао пма апарат (Filterapparat), који можеш сам лако даги начпнити. То је лимена канта са двоструким зидом. У унутрашност се успе мед, а између зидова кључала вода. За једну ноћ се мед у том апарату тако прочисти, да буде кристално чист. те га одмах можеш разливати у флаше. Пену од горе скинеш кашиком, а мед пустиш да откапљује на славину, која иде кроз оба зида до меда, а утврђена је при горњем дну канте. Кад се површина меда спустила већ скоро до славине, заврни славину, а оно два трп прста меда, што је осгало у апарату, помешај с другим медом, који ћеш тек у апарат сипати. да се чисти, јер и на дну меда хоће да се нађе каткад песка и т. д. Зидовп од апарата су горе спојени, да се вода не хлади брзо. Апарат не треба да буде сувише велик; нека иде у њега до 15 кг. меда, а боље је да је виши, а ужи, него плитак и широк, јер онако вода боље загреје, средину меда, па се боље и чисти.

165