Srpski pčelar

и туђица. Дакле, зими није било лето зазидано, било је сасвим отворено. По примеру ове једне кошнице, и ако једна ласта не чини пролећа, «нравоученије» је за мене то, да кад туђице нанадају, лето треба стеснити, а пчеле нам ево саме кажу, да се зиме не боје, да им зима не шкоди, јер су лето отвориле; ни трага није било од оне бране, којом јесенас затворише лето. Саме пчеле нам ето кажу, да им у зиму поред меда треба доста и ваздуха. В ћ.

Одликовање.

У 10. броју «Привредника» нрочитали смо ову белешку: «Госп. Владимир Матијевић од почетка «11ривредников» заузимљиви и корисни сарадник, одликован је орденом Св. Саве другог степена, и изабран је у управу Народне Банке у Београду». На овом доиста заслуженом одликовању г. Вл. Матијевића, који пчелињом вредноћом и истрајношћу годинама ради на подизању и унапређењу народне привреде, честитамо!

Чит уља.

t Јаша ТомиБ. У Новом Саду умро је 9. 22. X. 1922. у 66. годиии живота један од најчувенијих наших политичара и новинара Јаша ТОмић. 0 животу и раду Јаше. Томића, приликом његове смрти, писале су скоро све наше новине, које краће, које опширније. 0 карактеру, раду и борби његовој писали су и писаће други. Простор «Српскога Пчелара» је мален, а да би могао доносити ма и мање белешке о нашим заслужним људима. Но будући је покојник, поред рада на разним струкама, радио и на подизању народне привреде и унапређењу ратарског сталежа, заслужио је, да му и «Српски Пчелар» као привредни лист каже хвала! Да би подигао ратара, издавао је пок. Јаша г. 1897. и 1898. лист «3емљораднички пријатељ» и радио је на оснивању земљорадничких задруга. Историја ће дати свакоме, па и пок. Јаши Томићу заслужено место, јер «покољења дјела суде, што ’e чије, дају свјема». Вечна му памет!

t Др. Ђорђе РадиИ Октобра месеца 1922. преминуо је у Ваљеву у дубокој старости, у нашем народу чувени писац на привредној струци Др. Ђорђе Радић. Заслужни покојник је неуморно радио скоро на свима гранама привреде. Поред радова његових коју су посебно штампани, пуни су наши листови и календари његових поучних чланака из привреде. Хвала и вечан помен нека је Др-у Ђорђу Радићу!

11