Srpski pčelar

f Ника ОстојиБ. 2. новембра 1922. сахрањен је у Вршцу велики пријатељ и добротвор «Привредникове» омладине и питомаца учитељске школе. Био је човек племените душе, добра срца и издашне руке. Нека му ie вечан помен! Гл. уредник.

Пољопривредни конгрес.

Пољопривредно друштво за Српску Војводину у Новом Саду сазвало је за дан 26. нов. 1922. пољопривредни конгрес, са овим дневним редом: 1.) Шта смета повећању наше пољопривредне производње, с нарочитим обзиром на царинску политику. 2.) Предлог закона о непо-средним порезима са гледишта интереса наших пољопривредника. Вакључке конгреса донећемо у 2. броју «Српског Пчелара». Ур-

Значајна наредба.

Конзисторија бачка у седници својој од 7. 20. VII 1922. г. К. 348./зап. из 1922. наредила је свима својим парохијским звањима и цркв. опћинама, да у св. црквама имају горети чисте воштане свеће. Другом приликом проговорићемо више о овој значајној наредби. Ур.

Књижевност.

„Grospodar". Календар за пољску привреду за год. 1923. Уредио га је проф. Др. Винко Мандекић. Богат је садржином из свију грана пољске привреде. Добива се код Ћирило-Методске књижаре у Загребу. Цена му је 8 Дин. За поштарину 6 Дин. више.

„Пољопривредни Глаоник“. Већ се је навршило две године од како излази овај лист у Новом Саду под уредништвом Др-а Емила Поповића-Пеције. Лист је добро уређен и богат сликама и чланцима из свију струка привреде. Штампа се наизменце ћирилицом и латиницом. Нађе се у њему и по где која ствар из пчеларства. Ту смо нашли реч лежиште (место плодиште), и рам (место оквир). Излази два пута у месецу. Цена му је до сад била 100 Дин. на годину. Препоручујемо овај лист нашим привредницима. „Румске привредне новине“. Читали смо, да су почеле ове новине излазити у Руми, а да су их покренули тамошњи трговци. Поближе о овом листу не можемо за сад ништа рећи, јер га нисмо имали у рукама.

12