Srpski pčelar
на је кичица, четкица (кефица) којом се мажу ваљци у валовчић наливеном смесом. Уз ваљке треба да је при руци већи суд са врућом водом око 30° С, са широким дном, колике ће величине бити вешт. саће. Зашта треба овај суд, казаћу доцније. Осим тога, уз ваљке треба нам још једна справица, која је начињена од две танке и узане летвице, али које су толико дугачке, колико су и ваљци дуги. Те су дашчице (летвице) уз целу дужину снојене јаким платном, кожом или шарчицама, тако да се отварају као књига. Уз то нам треба облик који се може удешавати кад вешт. саће опсецамо, да добијемо саће правих кутова и величине каква нам треба. Ко нема ову справу, мора имати даске разне величине, које ће служити као мера за опсецање вешт. саћа. Осим тога, треба нам оштар точкић, којим се саће опсеца. Ако се нема тога точкића, може послужити за опсецање и оштар нож. Ето то су потребне ствари, кад хоћемо да правимо вешт. саће ваљцима. Али сад нам требају танки воштани листови, од којих ћемо правити вешт. саће. Да дођемо до тих воштаних листова, треба нам довољно воска и повећи суд, где ћемо восак топити. Добро је да мањи суд, у којем је восак, стоји у води у већем суду. Тако не може восак загорети, а и лакше је одржавати потребну подједнаку топлину воска. Даље нам требају 2 —3 даске од мекана дрвета: липе, тополе или оморике, широке колико су ваљци дуги, а дугачке колико нам треба вешт. саће. Те даске треба да су око 15 mm дебеле, равно орендејисане и добро углачане. Жиле (пруге) у дрвету нека иду уздуж даске, а не попреко. Још нам је потребан доста велик суд са умерено хладном водом и један суд са врелом водом, у којем се морају даске добро натопити. Восак од којега ћемо правити воштане листове нека је умерено врео, јер ако је сувише врео, мора се даска чешће у восак загњуривати. Најбољи је восак за тај посао, кад се почне око суда хватати узан круг од расхлађеног воска. Воштане листове праве два радника: један умаче у врелој води натопљену даску, која је добро оцеђена од воде, у врућ восак. Извадије из воска, пусти да се оцеди, па је .поново загњури у восак. Ако је восак јако врео, треба то загњуривање поновити 5—6 пута, а ако је восак хладнији, доста је загњурити даску 2 —3 пута, према томе, хоћемо ли тање или дебље вешт. саће. Радник који загњурива даску у восак, додаје даску на коју се је ухватио са сваке стране слој воска (воштани лист) другом раднику, а овај њему другу у врелој води натопљену даску, да је загњурива у восак. Док први радник загњурива другу даску у восак, дотле први радпик подржи даску са воштаним листовима У оном суду са умерено хладном водом; вадијеиз воде, оструже а осак са ивица даске и лагано скине с једне и с друге стране
75