Srpski pčelar
даскепоједанвоштанилист. Саједнедаске добије се дакле два листа’ Листове не треба скидати док су још врели, јер ће се покидати, а не треба ни да се јако охладе, јер ће пуцати крхати се. Добивени листови слажу се и чувају се, где је умерена топлина. Ако даске које се умачу у восак, постану с временом храпаве, морају се добро осушити, па поново угладити хартијом за глачање (Glaspapier). Сад даклем имамо и листове, од којих се прави вешт. саће, провлачењем истих између ваљака. Посао тај ради се овако: На какав сто или сандук завртњима причврсте се ваљци. Уз ваљке стоји суд са врућом водом*) где се меће по неколико воштаних листова, да одмекну, пре него што их радник метне међу ваљке. За тај посао треба три радника: један, да окреће ваљке, други да меће воштани лист међу ваљке, а трећи, да са споменутим дашчицама, што се отварају као књига, ухвати између ваљака промољени вешт. сат и да га вуче из ваљака тако брзо, како се ваљци окрећу. Сат се не сме вући ни брже ни спорије, јер ако се вуче брже, откинуће се, а ако се вуче споро, савиће се и покрхаће се. Просторија где се ради треба да је прилично топла, а кажу да и ваљке треба угрејати на 20° С. Пре него што се почне радити, ваљци се намажу смесом од скроба а осовине ваљака зејтином за стројеве. Добро треба пазити, да међу ваљке не дође ексер, дрво, шљунчић или друго штогод, јер би се ваљци покварили. Да вешт. сат лепо излази између ваљака и да буде подједнако дебео, морају ваљци бити на оба краја подједнако један другом примакнути, што се удешава завртњима, на једном и другом крају ваљака. Кад се радници увеџбају, тад посао иде врло брзо. И овде треба веџбе као и кад се ради Ричејевом справом. Но крај ове вештине многи.се вешт. сат поквари, па се мора наново претапати. Кад је вешт. саће готово, разреди се, да се на промаси осуши, па се доцније опсеца, при чему се служимо справама. о којима је била реч. Кад се вешт. саће шаље поштом, треба између свака два вешт. сата метнути по један лист хартије. Будући вешт. саће од чистога воска на топлини испод 8° С крха и пуца као стакло, не сме се по зими шиљати поштом. Ето тако се добива вешт. саће ваљцима. Ваљцима се може правити вешт. саће разне величине па и врло танко, али као што Герстунг, Хубер и други кажу, лоша му је страна, што то вешт. саће мада је и од чистога воска, кад настану врућине, хоћедасе развлачи и да отпада. Можда је то зато, што ваљцима добивено вешт. саће више пута нема почетке од страна ћелица, него само дна. Зато вешт. саће прављено ваљцима, треба да је учвршћено жицама, које су провучене у 3 —4 реда кроз оквире. Што су
*) Oro 30° С.
76