Srpski pčelar

зиму, или да није која трутовнача, а није немогуће, ни да је која матица после ваше ревизије умрла. Ако у кошницама није било више легла, не можете знати каква је која матица. По леглу се најбоље познаје каква је матица.

Пилп. 34. Прошле године купио сам и дао сам својим пчелама вештачког саћа, али су га пчеле гризле и као ситно труње бацале на патос; понегде је било с прста дебело тога жутога труња на патосу. Писао сам томе пчелару и питао сам га, зашто то пчеле раде, а он ми је одговорио, да пчеле то раде зато, што је саће мало дебље направљено. Овдашњи пчелари, који сами праве вешт. саће кажу, да њихове пчеле то не раде. Па зашто су моје пчеле саће квариле и круниле? Одг. Ваше су пчеле зато вешт. саће круниле, што није било од правога пчелињег воска. Није лепо, али морам рећи, да већ има пчелара-непчелара, који продају фалзификован восак. У будуће пазите од кога восак и вешт. саће купујете. Кад је саће од правога воска, ма било оно и дебље, пчеле ће га истањити, али га неће крунити, него ће од сувишнбг воска градити ћелице. Не пишете ми, да ли се је то саће на врућини отезало и ћелице развлачиле. Ако је и то било, онда можете бити још сигурнији, да је саће кварено.

Пит. 35. Године 1913. и још неких година нисам видео у неким кошницама ни мало трутовскога легла, нити једнога трута, мада је у кошницама било по мало трутовскога саћа. Да ли су томе криве матице ? Да ли да их потучем ? Читао сам, да су трутови знак за ројидбу. Те ми се кошнице на тај начин неће ни ове године ројити, као што се ни прошле године нису ројиле? Одг. Ја мислим, да те матице зато нису легле трутове, што је прошла година била за пчеле јако рђава. Биће, да су вам та друштва била слаба, а можда су с пролећа и гладовала. Таким друштвима и матицама није до ројидбе. Да сте та друштва појачавањем и прихрањивањем подигли на снагу у своје време, за цело би и те матице легле трутове. Покушајте то ове године, па ћете имати и трутова и ројева, ако буде иоле паше. Нису дакле криве матице, него прошла рђава година, а можда и пчелар.

Пит. 36. Једна ми је матица прошлога лета легла увек по више јаја у једну ћелицу, али је иначе легло било правилно. Ја сам имао више пута таких матица, али су само за мало легле повишејаја у једну ћелицу, а после су опет легле правилно по једно јаје, али ова је легла све до јесени по неколико јаја v једну ћелицу. Шта би томе могао бити узрок ? Да ли да ту матицу избацим одмах или у ројидби ? Одг. Кад матица носи увек по више јаја у једну ћелицу, а легло је иначе правилно, знак је да има погрешку у органима за лежење. Кад је легло правилно, не бисте је морали уклонити одмах. Али свакако треба је изменити, јер ће брзо изгубити плодовитост будући улудо просипа јаја. Ђ. К.

186