Srpski pčelar

кошница са покретним саћем, не поводи се ни за чијим хвалама. Сваки је систем бољи од плетаре. Кад си то све упознао, пређи на посао, и узми систем, који се теби најбоље свиди; настој, да сам правиш сандуке, али ако ниси вешт и сигуран, немој ди ти их прави мајстор који није и пчелар. Не почињи на велико, док се још боље не упутиш и док не опробаш систем. Не заборави, да ту има и недаћа и немој, да ти други за њих буде крив. Не купуј старе сандуке, нарочито не од оних, који су на брзу руку раскрстили с пчеларством. Истрај, али сесгално и учи, па ћеш од почетника постати и пчелар. Бобота, маја 1931.

Стев. Кнежевић.

Пчеларске вести.

Пчеларство у Баварској. У Баварској број кошница прешао је предратно стање. 1912 год. било је 412.746 кошница а 1930. год. 455.999 год. 1912 било је 40 6% плетара а 1930. спале су кошнице са непокретним саћем на 28'5%. Стари начин сачувао се више у горњој и доњој Баварској, а напредније су покрајине Пфалачка и Швапска.

Данас је дух задругарски. Говорећи о кризи, која влада у Европи и Америци „Сељачки Глас“ из Загребапишеи ово: „Наш сељачки свет је марљив и треба да је још марљивији, и треба да се прилагођује данашњем духу времена и да иде што више за напретком и просветом, јер и реченица вели : просветом к слободи. Техника иде напред, а према томе се мора и сељак држати упоредо са другим напредним народима. Ево данас је дух задругарски и треба све да се удружује јер нам је у задругарству спас. Та знамо и ону приповетку о оцу и синовима, како им је дао ломити брестове шибе, једна се лако преломи, али сноп никако. Тако и са господарством, али све у задругарству." Данас се у свима струкама шири дух задругарски, а ипак још је доста велик број пчелара, који не ступају у ностојећа пчеларска друштва нити држе пчеларског листа, те нису довољно упознати са напретком рационалног пчеларства. Није чудо, што ти усамљени пчелари претрпе неуспех и разочарају у се пчеларству. Пчела сама за себе не може опстати, пропада, њу је Свемогућиу друштвени живот упутио, а пчеле у друштву могу нам врло леп успех показати. Пчелиње друштво својим распоредом рада и узорним редом служи нам свима за углед, а пчелари на првом месту дужни су да се на пчеле угледају, треба да сгупе у пчеларска друштва, па ће јака пчеларска друштва бољи напредак показати, а појединци пчелари наће у друштву помоћ, а као самци осуђени су на неуспех и пропаст. Нама само у слози је спас.

Пчеларска задруга у Сплиту. Дне 25. јануара о. г. је основана пчеларска задруга за срез Сплит. Приступило је 25

94