Srpski pčelar

пчелара. Број је задовољавајући, ако се узме у обзир криза у продаји меда. Сврха је задруге, да упути заједничку продају меда пчелара у приморској бановини на светском тржишту. (Задругар 3. бр.)

Пабирци.

Арома воћа. Материје које дају воћу арому су од етерична уља, која јако миришу и дотичној врсти воћа додељују особен кус. Те се ароматичне матарије налазе у воћкиним цветовима, и онда са развојем плода, прелазе у љуску и семе. Зато, ако желимо да осетимо праву арому појединог воћа, ваља да га једемо заједно са љуском. Јако истакнуту арому имамо н. пр. код јагода, малина, купина, а и код извесних врста јабуке и крушке. И при конзервирању воћа ваљало би оставити воће у љусци, због одржања ароме, и ако се то ређе чини; а такођер је за препоруку да производима из шљиве, кајсије, бреске и т. сл. (мацун, сокови и т. д.) придодамо по који комадић семена (коштице), да би смо тако одржали што јачу арому. („Пољопривредни гласник“ бр. 11. 1930.)

Радна снага пчела. Средње јако друштво са слабијом вољом за легло треба (како читамо у Луксенбуршким пчеларским новинама) за своје издржавање и за свој узгој од 150000—180 000 младих пчела од прилике 70—75 кг. хране (меда, прашка и воде у размеру 2:1:1). Сем тога треба да друштво даде пчелару још известан сувишак као приход. За 1 кг. меда треба око 3 кг. нектара. Пчеле дакле морају донети укупно годишње око 100 кг. нектара. По рачуну Др. Бриниха морају радилице у току лета начинити б милијуна летова да донесу ту множину нектара. За доношење прашка и воде требају најмање Р/ 2 милијун излета. Какопашатраје понајвише 2—3 месеца, то би отпало на 100 лепих дана од прилике 75.000 летова дневно, у часу дакле око 7500, а у минути преко 100 летова. Будући да једна пчела посети попречно 200 цветова, то је јако друштво у стању да лети посети 10—12 милијуна цветова. Чујте воћари и баштовани! Шта велите на то? (lug. Imker)

Употреба старог вештачког саћа. Некима пчеларима остало је направљеног вештачког саћа, које се ове године може у оквире уметнути и употребити. Вештачко саће од прошле године суво је и кад га сечемо за уметање у оквир оно пуца као стакло, а кадгод пукне како не желимо и не можемо да га употребимо. Да вештачко саће од прошле године не буде тако крхко и да не пуца кад га сечемо, треба то саће метнути у млаку воду да стоји четврт сата.

95