Srpski pčelar

После тога треба вештачко саће извадити и осушити, али не на јаком сунцу. Кад овако урадимо саће неће се ломити, кад ra умећемо у оквире, а пчеле ће га лепо извести.

Што је узрок слабом леглу кад када у пролеће ? Познато је да прашак садржи кудикамо више душичне (азотне) супстанце неголи мед; недостатак ове мора дакле особито неповољно утицати, јер је беланчевина иајважнија материја из које је изграђено пчелиње тело. По проф. Ландеру има у 100 грама прашка 5,6 грама у води топивих беланчевина, дакле 15 пута више од меда. Побринимо се стога што не можемо никаца доста нагласити по могућности за што издашнију пашу прашка. То се пак најбоље постизава засађивањем врба, за чијим су прашком толико похлепне, да и још неразвите и несазреле маце прогризају.

Колико далеко лети матица? У ~Bienenvater“-y један пчелар приповеда, како је из једног пресада изашао рој другенац и ухватио се на један грм, који је био l‘/ 2 километар од пчелињака. Он је рој сместио у кошницу са 4 вештачка сата. После 4 дана отворио је кошницу и нашао је саће израђено и пуно меда, а није било легла. После 4 дана поново отворио је кошницу али ни тада није нашао легла. Помислио је, да су пчеле саће брзо медом напуниле, па матица није имала празних ћелица за легло. Зато је одлучио, да из саћа мед истресе. Али шта се десило после истресања меда? Пчеле су изашле из кошнице и он је морао шприцањем воде задржати рој. Рој се ухватио у близини и он га је стресао у кошницу. Али шта је после тега нашао у кошници? Да га очи не варају? У својој кошници нашао је матицу обележену станиолом. Како он а ни његов сусед нису матице бележили са станиолом, било му је загонетно, како је та матица дошла у његову кошницу. Страна матица могла је доћи само при последњем излету. Чудновато је, да је пчеле нису убиле него су је примиле. После 6 дана нашао је у истој кошници лепо развијено легло и до јесени друштво је лепо напредовало. Али своју матицу није нашао, сигурно су је пчелеубиле кад су добиле оплођену матицу. Распитивао је у околини, који пчелар обележава своје матице станиолом. Нашао је, да један пчелар 13 километара удаљен од њега обележава своје матице станиолом и од њега је једна матица побегла.

Сине мој, једи мед, јер је добар и сат, јер је сладак грлу твојему. (Приче Сол. 24, 13).

96