Srpski pčelar

зависности од атмосферских прилика. Ако ће пролећни мегеци и мај, нарочито мај, бити топли и умерено влажни онда ће се са доста вероватноће надати, да ће им та година напунити канте са медом. Какво нам време престоји овог лета ? На то сложено и веома важно питање наука нам још није у стању пружити одговор. Метеоролошке станице дају нам прогнозу времена свега за 24 часа унапред, па и ове нису увек стриктно тачна, јер се дешава, да се предочава температура у порасту, а у ствари буде обратно. Пчелару је потребно знати, какво му време престоји, да би по њему подесио своје послове на пчелињаку, нарочито послове око благовременог прихрањивања пчела. Пчелару је потребно да зна, какве ће му користи моћи пружити паша у тој години, да би благовремено припремио довољан број кошница, оквира, вештачког саћа и судова за мед. У недосгатку научног казивања престојећег времена донекле се радозналост пчелара задовољава народним посматрањем и закључивањем одговора по овом посматрању. То народно тумачење, какво нам време престоји, при излагању поделићемо у три групе : 1. На тумачење блиског времена ; 2. На тумачење времена у току од више дана ; и 3. На тумачење времена у току једног лета.

I. Непосредном лепом времену можемо се надати : Кад се пчеле касно враћају с паше или на ову врло рано изјутра излећу ; Кад се кокоши рано пењу на седала, а петлови у зору рано кукуричу ; Кад се из оџака диже дим право у вис ; Кад је јасно и ведро небо у сунчевом рађању и смирају; Кад се расуте звезде ноћу јасно виде и лепо уочавају велики и мали медвед ; Кад с вечера рано роса пада или ова обилно осване ; Кад ласте високо лете; Кад се с вечера месец јасно појави и на њему се лепо разликују пеге ; Кад увече слепи мишеви лете ; Кад у ведрој вечери сева муња на северу ; и Кад се магла спусти до подножја брда. Непосредно рђавом времену можемо се надати : Кад се пчеле журно враћају с паше, а друге из кошнице не излазе ;

Купујте мед само код пчелара, једино пчелари могу вам дати гаранцију, да ћете заиста добити прави и чист мед, који ваше срце и тело крепи.

85