Srpski pčelar

Друштвене вести.

Нова станица за испитивање и проучавање пчеларства отворена је на високој пољопривредној школи у Хохенхајму код Шгутгарта. Вођење станице преузео је Др. Г. А. Реш приватни доцент на истој школи.

Централна пчеларска задруга у Бањој Луци. У Бањој Луци основана је Централна пчеларска задруга, под чију компетенцију долазе све пчеларске задруге у Мрконић граду, Дубици, Дрвару, Градишки, Цазину, Приједору, Новоме, Гранову, Двору, Дрвенти, Јајцу, Вучјаку и другим местима. Бањалучки срез има педесет организованих пчелара. Секретар централне пчеларске задруге је свештеник г. Мирко Мацура. (Правда)

Књижевност

Die Grossmeister und Schopfer unserer dentschen Bienenzucht, von Karl Koch. У овој књизи изнет је живот и рад већине прИзнатих немачких пчелара. Немачки листови са похвалом истичу важност ове књиге и препоручују свима пчеларима и пчеларским друштвима. А како је код нас? Неки пчелари подцењују рад других пчелара, шта више неповољно пишу и о професору Јовану Живановићу оцу рационалног пчеларства код Срба. На тај начин убија се воља за рад код многих пчелара. Добро би било да се и код нас напише нешто о раду наших старих заслужних пчелара, који су доста учинили с обзиром на ондашње прилике и познавање живота пчелињег друштва.

У 10. броју „Bienen-Vater“-a изашао је чланак ~Zwei Beispiele des rhytmischen Verhaltens der Arbeiterinnen von Apis mellifica L., die ineinander iibergehen konnen." од г. професора Др. Симе Грозданића.

Мед вештачки, фалсифицирани није храњив, нема витамина и шкоди здрављу.

175