Srpski pčelar

Пабирци.

Строго али праведно. У Америци суд у држави Јова осудио је једног пчелара да плати 700 долара оштете, што је другом пчелару продао кошнице са пчелама болесним од трулежа легла. Уговорена продајна цена била је 550 долара. Суд је проценио, да је продавач одговоран за штету што је унео болест у један здрав пчелињак. Ово је заиста праведна пресуда. „Пчела“

Ројеви за продају. Професор г. Др. Сима Грозданић у 10 броју „Хрватске пчеле" о. г. пише„Свима нашим лиферантима ројева препоручио бих да продају највише природне ројеве и да то у својим рекламама назначе." Савет је врло уместан и оправдан, кад би продавци ројева продавали природне ројеве почетници би брзо дошли до добрих кошница. Али наши Словенци који продају ројеве неће овај савет прихватити, јер су научили да за добре паре (200 дин.)под именом роја продају шаку пчела. Више пчелара тужи се, да су из Словеније добили врло слабе ројеве, ако се један пут опекао, тај више неће поручити ројеве из Словеније, зато је ове године мање ројевапродато из Словеније. Браћа Словенци ако желе, да се продаја ројева поново више рашири, требало би да овај мудри савет г. Др. С. Грозданића прихвате.

Стање пчеларства концем 1930 год. Према званичним податцима Мин. Пољопривреде концем децембра 1930 год било је 657,266 кошница. Према претходној години (1929) повећао број кошница за 72.266 кошница (13’70%). Према стању од пре пет година (1926) повећао се број кошнииа за 53,023 (8.75%) Дакле и после оне катастрофалне зиме пчеларство је лепо напредовало.

Цене огласима] у „Српсном Пчелару": Оглас на целој страни: једанпут стоји 60 Дин; трипут за 10% јефтиније; на пола године 20% јефтиније; на целу годину 30% јефтиније. Оглас на пола стране: једанпут стоји 30 Дин ; трипут 10% јефтиније; на пола године 20% јефтиније; на целу годину 30% јефтиније. Оглас на четвртини стране: једанпут стоји 20 Дин.; трипут 10% јефтиније; на пола године 20 / 0 јефтиније; на целу годину 30% јефтиније. Оглас на осмини стране: једанпут стоји 15Дин.; трипут 10% јефтиније; на пола године 20% јефтиније; на целу годину 30% јефтиније.

Сваки члан друштва обавезан је, да своју чланарину уредно плаћа.

176