Srpski pčelar

Друштвене вести.

Седница Савеза Ј. П. Д. Одборска седница Савеза Ј. П. Д. одржана је 1. децембра 1931. год. у Броду на којој је решавано о примању у Савез основаних пчеларских задруга. Председник Савеза Ј. П. Д. г. Светозар Ђорђевић известио је одбор, да се ради на донашању пчеларског закона. А решаване су и друга важна пчеларска питања о ширењу и унапређењу рационалног пчеларства у нашем народу.

Пчел. вести

Извоз живих пче/ia кроз Немачку. Као што је нашим извозницима живих пчела већ познато, Немачка је у своје време забранила увоз живих пчела, као и транзит преко своје теј.:иториј’е. Због тога је Завод за унапређење спољне трговине подузео потребне кораке, да се нашим пчеларима осигура транзит кроз Немачку за Скандинавске и Балтичке државе и већ је примио обећање, да ће се жељама заинтересованих наших извозника изићи у сусрет тиме, што ће им се издати превозна дозвола преко Немачке за сваку пошиљку посебно, а не уопште. Према томе, нека наши пчелари, који желе да извозе у поменуте земље, а имају већ своје пословне везе, саопште Заводу тачну количину пчела, коју желе да пласирају, начин паковања, (које мора бити сасвим исправно) те му доставе уверење о здравственом стању пчела као и остале у ту сврху потребне податке.

Разно

Мед убија бактерије. Амерички кемичар Sackeit установио је, да клице паратифуса ако их у мед ставимо, за 24 сата умиру, а изазивач септичног запалења плућа за 4 дана умире, а клице срдобоље за 10 сати и т. д.

Др. Бер познати бактериолог у Копенхагену (проналазач паратифуса) пробао је иста испитивања и објавио је последице у „Tidskrift for Biavl."

12