Srpski pčelar

У својим испитивањима ишао је даље и посматрао је последице храњења са медом на белим мишевима, које је заразио са тзв. ратин бактеријама. Зараза је уследила тако, да су животиње за 5—7 дана морале умрети. Мед липов, од детелине, ново селандски и неке врсте калифорнијског меда ослабили су деловање бактерија тако, да је од медом храњених мишева само 10°/о поцркало Конифере медљика дала је губитак од ЗО°/ 0 , од хељде мед 40% вештачки мед помешан са медом 50%. А чист шећерни сируп и 8 година стар мед нису имали никакво деловања. Бактерије су све мишеве помориле. Никакове разлике у деловању није било између природног липовог меда и оног који је на 80 С, загрејан. Мед 10 минута на 60% С. загрејан убијао јо култивиране бактерије за 72 сата. Слабије деловање имао је мед 10 минута загрејан на 80 или 100° С. јер је имао исто деловање као 30 минута загрејан на 60% С. Код заражених мишева мед није показао деловање у убијању бактерија. Установљено је да мед само онда делује, кад после храњења медом долази инфекција (зараза). Др. Бар мисли, да дезинфицирајућа сила меда налази се у садржају неиспитаних етерских уља. (Bienen-Vater 8),

Испитивање на пчеларској станици у Тули Русија. Један рој био је затворен 28 дана при температури 13° С., рој је изгубио 40% од тежине, а имао је 9% мртвих пчела. Кад је кошница отворена пчеле су вредно радиле, као да ништа није било. Установљен је интересантан факат, да су затворене пчеле за цело време редовно храниле трутове. Према томе закључује се да пред излет рој узима већу количину залихе меда да може дужи пут издржати и ново саће правити. („Пчела" 9.-1931.)

Извоз меда. Нова Селандија изважа годишње један милијон кгр. меда у вредност 20 милиона динара. Сав мед купи Енглеска, која зна ценети вредност меда.

Чехословачко Мин. народног здравља упутио је допис Црвеном Крсту где истиче како лекарски ауторитети препоручују мед, а државни завод за испитивање пчеларства у Долу доказује да је мед не само одлична храна него и лек јер директно прелази у крв. Стога препоручује да се школској деци не само препоручи мед него да при исхрани школске деце даје се мед као одлична храна.

Шећерни сируп за прихрањивање пчела. Енглезкиња г-ћица А. Бест измислила је нов начин за справљање сирупа за прихрањивање пчела. Вода се угреје да ври и излива се на шећер у другом суду. Размер је 1:1. Вода се сипа лагано

13