Srpski pčelar

Пчел. вести

Подела награда студентима на Универзитету. Сваке године на Унизерзитету у Београду награђују се Светосавске теме. Радујемо се, да је и ове године међу награђенима тематима награђена и тема о пчеларству. Наградом из фонда Стане Богојевић од 2000 Дин. награђен је Душан М. Влаховић студент агрономије за рад „Најбоља кошница за поједине крајеве Југославије." Ово је трећа награда, коју добија г. Д. М. Влаховић за своје радове из пчеларства. Радовали би се кад би г. Влаховић награђене радове објавио у једном пчеларском листу, да се с њима наши пчелари упознају. Наши пчеларски листови радо доносиће радове младих пчелара.

О. Радојчић

Разно

Покретна пољоприврена изложба. Министарство Пољопривреде приредило је покретну пољопривредну изложбу, која ће пропутовати кроз целу Југославију. У недељу 14. фебруара о. г. изложбу је отворио НБегово Величанство Краљ Александар, у присутности Претседника владе и свих министара. Пчеларски вагон привукао је пажњу свих посетилаца изложбе. Покретна пољопривредна изложба задржала се у Београду три дана, па је отишла у Вардарску бановину. Доцније доће и у нашу бановину, а долазак биће објављен у своје време. Сваки сељак треба да види пољопривреду изложбу.

Продаја матица и раних ројева. У Америци јако напредује продаја матица и раних ројева. У држави Алабама продато је 1924. год. 136000 племенитих матица, а прошле године продато је 200 000 комада. У истој мери шаљу се и рани ројеви, појединци пчелари шаљу до 22000 сандучића са пчелама. Јужне државе преко пола милиона раних ројева шаљу у северне државе и у Канаду. („Bienenvater.")

Извођење племенитих матица. Наши пчелари не баве се извођењем племенитих матица, јер држе да им се не исплати тај пипави и њежни посао. Навешћемо какав је успех постигнут код других. Др. Химер извештава да су у Баварској 46 станица за извођење племенитих матица извеле 2456

78