Srpski pčelar

Јиатица, од којих је 2001 оплођена дакле 81.5%. Најраније матица се оплодила после 2 дана а најдоцније за месец дана. Било је мало матица из природних ројева, а већином су биле матице изведене из вештачких матичњака. Извођење племенитих матица препоручујемо нашим пчеларима, а како се изводе племените матице наће у књизи „Извођење матица“ од Т. Јевтића

Медене светковине. Ради пропаганде пчеларства Сједињене Америчке државе завеле су т. зв. медену недељу, која пада месеца новембра. Те недеље обављају се свечаности спојене са продајом меда и медених производа. У Европи је прва Италија по владином наређењу узела 21. децембра као медени дан. Тога дана пчелари и трговци медом врше пропаганду, сва штампа препоручује употребу меда, а лекари држе предавања о значају меда.

Палата за 7 милиона пчела. У долини између Лубјехова и Озубом (Чехословачка) израђен је недавно највећи пчелињак у Европи, под једним кровом уређен за 140 народа, те се пуним правом назива „палата за 7 милиона пчела" („Пољоприв. Гласник")

Пчеларство у срезу Глинском. У Глини одржана ,је од 21 —25 децембра 1931 пољопривредна изложба за срез Глински на којој је и пчеларство било заступљено. Изложба је имала поучни и пропагандистички каракте.р У приређивању изложбе учествовале су све задруге и пчеларска задруга у Глини. Од пчеларства изложено је 60 узорака и две стаклене кошнице, које су начинили вредни чланови пчеларске задруге у Глини Мићо Грива и Симо Рула. Статистички преглед пчеларства усрезује: кошница са непокретним саћем има 1000 комада (65, 36°/ 0 ); кошница с мешовитим саћем 300 ком. (25. 49%); кошница с покретним саћем 140 ком. (9’ 15 %) укупно 1440 комада. Унапређење пчеларства врши се такође према израђеној основи и то скупљањем семена медоносних биљака, субвенционирањем направа пчелињака и кошница, те набавком разних пчеларских потребштина. (По „Пољопривредном гласнику")

Фацелија као нова пићна биљка за силажу. Фацелија позната је код нас као једногодишња медоносна биљка, која је

Најмилија посластица и најздравија храна за децу јехлеб са маслом и медом

79