Srpski pčelar

ВоЋе у меду. Мед има одлично својство да конзервира, зато се радо у кухињи употребљује за спрелгање воћа. Bohe у меду одлично се одржи, а има особити укус. Bohe се добро очисти, опере и у флашу метне, крупније воће се исече, а ситније се не сече, затим се флаша налије са врелим или хладним медом, а може се додати и нешто мирођија нпр. цимета, бибера и каранфилића, мед мора воће покрити. ЛАед има свој кус, који неко не може (бар тако веле) поднети, а ми можемо меду тај његов особити кус одстранити. То се чини на овај начин: мед се са водом укува, а пена се скида и одатле постаје маса као сируп чврста. Може се мед пре кувања са нешто воде растањити и још топао преко зрнаца дрвеног угља филтрирати. Или кад се скине са ватре мед, треба у њега мећати 5—6 пута усијано гвожђе и на 1 кг. меда додати 1 кашику алкохола или рума. Треба знати, да сласт меда јаче делује него шећера. 1 кг. меда једнак је Р/з кг. шећера.

Трешње са медом. Са трешања треба петељке скинути, добро их опрати и послагати у стакло, да је флаша сасвим пуна. Тада успи течног меда, вежи флашу са бешиком или пергаментпапиром, затим метни у лонац са водом, да мало проври и пусти да се лагано охлади. У меду воће држи се дуго, ако се на хладном и сувом месту чува.

Грожђе у меду. Око 4 кг. грожђа скини са петељке, намести их у лочац лепо пазећи, да не попуцају и да се не повреде; тада се 2 кг. меда, ‘/з л. добра сирћета са каранфилићем и циметом по вољи скува у течност као сируп, кување траје око 20 минуга, добро се скине пена и врело прелије се преко грожђа. Одмах се са пергаментпапиром веже. Зрна се држе годинама и имају леп изглед.

Крушке у меду. Крушке се танко ољуште, ситније крушке оставе се целе а крупне се расеку и прокувају се у води, да буду мекше, па се изваде на један пешкир или чаршав, па се споља сасвим осуше. Мед успи у земљани лонац и метни на ватру да ври, затим скине се и веже се влажним пешкиром док се не охлади. Крушке се метну у флашу, прелију се медом и метне се у ловац са еодом, да се поного прокува, а стакло је тада затворено од ваздуха. Ако немамо стакло са херметичким затвором, онда кад се прохлади, затвори се са пергаментпапиром у руму наквашеном или са бешиком животињском.

Шљиве у мвду. Шљиве се мећу исто као и крушке. Добро је шљиве на четворо исећи и у 1 л. воде са 1 кг. меда око 20—30 минута прокувати

На исти начин мећу се јабуке, брескве, кајсије и друго воће.

152