Srpski pčelar

мед, што је мед одлична храна, да ни једно средство за исхрану не може се са медом сравнити, како у пријатности куса, тако ни у лакој пробави. Мед је органски продукат, који директно у крв прелази, од њега нема никакових остатака у стомаку. Мед је угљични хидрат, који греје наше тело. Некада мед се је много трошио у кући, али данас се мед слабије троши, јер га је шећер потиснуо. У кафи, чају, колачима, у кухињи, подруму, код деце и код болесника свуда се употребљује шећер, и ако мед као храна има много већу вредност од шећера. Данас се шећер много употребљава што наши потрошачи ради необавештености и погрешног схватања мисле, да је шећер најбоља, најлакша, најјефтинија и најздравија храна. Али ово је мишљење погрешно, с тога у интересу самих потрошача начинићемо испоређење између меда и шећера и изнећемо њихов утицај на пробавне органе и на здравље с.амога човека. Шећер од трске или репе садржи у себи тршћани шећер, а тај је непробављив. Кад овај шећер дође у стомак он се мора под утицајем сока из стомака и соне киселине кемички претварати у грожђани и воћни шећер, т. ј. мора се инвертовати, па да се може ресорбовати, у крв прећи. Ако је стомак слаб не може тај процес извршити, тада шећер несварен излази напоље или стварањем абнормалног врења изазива болове у пробавним органима, а код деце изазива болести стомака и црева. Ко троши много шећера осећа некад у стомаку неку тежину. Зато чујемо, како говоре, да није добро много шећера јести, јер шећер и посластице од шећера тешко падају на стомак, јер се тешко сваре. Тршћани шећер не може се у стомаку сварити и прећи у крв него мора се инвертирати т. ј. мора се претворити у грожђани и воћни шећер, па тек као грожђани и воћни шећер прелази у крв. А из чега се састоји мед? Мед се састоји из грожђаног и воћног шећера, етерских зејтина, беланчевине, мравиње киселине, соли и воде. А у крв прелази грожђани и воћни шећер, а не прелази у крв тршћани шећер. У меду је грожђани и воћни шећер, то одговара инвертованом шећеру, који у крв прелази без икакове запреке. А тршћани шећер да пређе у крв мора се инвертовати т. ј. мора се у мед претворити да може у крв прећи. Пошто се. мед састоји искључиво од инвертованог шећера, с тога он има велику предност пред тршћаним шећером, јер он из стомака директно, без отезања, без опасности и без даљег претварања у крв прелази. Наш организам потребује доста велику количину шећер. Човек прима много шећера у воћу, вариву, пићу, а особито у скробу, који се налази у храни н. пр. хлебу,. кромпиру, вариву и т. д. Скроб у телу претвара се у грожђани шећер, који са воћним шећером чини мед. Дечији организам треба већу количину шећера, и то прима у млеку.

98