Srpski pčelar
Али тај шећер у млеку не може се одмах ресорбовати него прво мора се инвертирати у грожђани шећер да може прећи у крв. Тај посао врши се полако ради мале количине соне киселине у дечијем стомаку. Из наведеног закључујемо, да у човечијим пробавним органима само мед директно у крв прелази, а сви други шећери кад дођу у стомак морају се инвертирати т. ј. претворити се у грожђани и воћни шећер (мед) и тек тада прелазе у крв. Швајцарски лекар Dr. Hiirlimann каже: „Мед није универзална храна као млеко и месо, али ипак је храњиви артикл од највећег значаја. Шта мед особито одликује, то је његова лака пробављивост, јер он може без промене и без прерађивања директно у крв прећи и као јаки стваралац топлине употребљен бити. Ова велика корист даје предност употреби меда у породици, а особито код болесника“. Dr. Bofim специјалиста за дечије болести каже: „Деца која брзо расту и ради тога изгледају бледа и слаба, редовно траже слаткише. Овај нагон оснива се на потреби, да у тело дође материја, која брзо и непосредно прелази у крв. Овде спада шећер, који се у телу употребљује као материја за гориво. Сама природа пружа нам слатки сок мед, који ради великог садржаја грожђаног шећера скоро сасвим и најлакше у крв прелази. Зато подај деци доста меда што чешће. Особито за доручак подај млеко са медом и добар хлеб. Добар кућевни хлеб са медом више користи деци него кутија бисквита, екстракта и други вештачки производиI*. 1 *. Много деце умре од болести стомака и црева. „У Француској их по статистици Dr. Cfi. Cfiucfi.e~a умре преко 40.000, зато што им се у млеко меће шећер, који је мрт&а материја и треба у слабом дечијем стомаку да се превари и оживи, па тек по том да пређе у крв. Мед је напротиб пребарен од пчела, не замара стомак н одмах иде у kp&.“ Познати научник и дечији лекар Dr. Coby из Париза, препоручује да се деци у млеко не даје никад шећер већ искључиво мед. Прокувајте млеко добро а кад се расхлади мало сипајте га у шоље па потом додајте меда. Тиме дајете дечијем телу и витамина и фосфорних и кречних соли и гвожђа“. Проф. Dr. /И. ЛаШински каже: „У реду многобројних хранљивих средстава, која стоје на расположењу човеку, мед заузима изузетно место, благодарећи своме разноврсном хемијском саставу и садржају не само шећерних састојака (гликозе и лекулозе) но тако исто и беланчевине, гвожђа, фосфора, креча, мравље киселине, етерских уља и витамина". И т. д. Код деце се јавља потреба за слатким, а добро ћемо учинити, ако се та њихова жеља задовољи. Али не треба деци цавати шећер, бонбоне, и разне шећерлеме него само
99