Srpski pčelar

(или у сито од ретког ткива коњске струне). Тај се џак уврће и притискује да се оцеди чист сок воћна шира. Оцеђени сок измерити литрама и оставити у стакленом балону или бурету погодне величине. Особено се по том одмах припреми и мед разблаживањем у врелој води кишници. Чиста кишница стави се у бакрени калајисани или бар нов емајлирани суд на ватру да ври. Кад почне врити сипа се мед и добро измеша дрвеном лопатом, а по том пажљиво скине сва пена. За то се време у два посебна мала порцуланска суда сипа по х / 2 килограма чисте куване кишнице с медом да се охлади на 20°С. У првом се суду размути дрвеном кашиком винска киселина а у другом вински квас. За тим се главни суд скине с ватре и кад се охлади на 20°С сипа се прво размућена винска киселина и добро измеша дрвеном лопатом. По том се тако уради и са размућеним винским квасом. Ако је предвиђено додавање још каквих дометака (нишадора и ваниле, цимета и каранфилчића) ове треба претходно скувати у главном суду са водом и медом. За тим се суд са смешаном широм и медовином смести у какву собу, у којој се не спава, где се одржава 16 —20°С. Врење he убрзо настати. Суд за врење треба да је са савијеном стакленом цеви подешен како је то напред описано. Повремено треба контролисати одржавање топлоте (истакнутим топломером) и само врење. И суд чешће мућкати да се разбија таложење. Врење разнолико траје код појединог воћа. Ако оно престане док је шира мутна и слатка треба додати још 2 —3 грама винског кваса и повећати загревну топлоту односно суд изложити директним сунчевим зрацима крај прозора. До краја септембра свакодневно мућкати суд са широм. У колико је воће слађе у толико he и само вино бити јаче, јер количина воћног шећера одређује алкохолну јачину. У колико је мање слатко воће јачина вина дотерује се додавањем веће количине меда. Поред шећера воће у себи треба да садржи киселину и танин. У колико ових нема морају се додати. Но при справљању боћног бина за продају мора се држати одредаба Заћона о вину, ћоји ограничавају уношење примесаћа у вино намењено трговању. Кад се после jakor врења почне шира бистрити треба је преточити у други сумпорисани и чист суд. Овај суд треба нешто ниже поставити. По том завући гумено црево у виши суд повући устима течност кроз црево па други крај црева завући у нижи суд. У преточеном суду за неколико недеља извршиће се тихо врење. По том ширу поново преточити па суд потпуно затворити. Најзад у пролеће обновити претакање, и вино разлити у флаше. Пре разливања вина у флаше треба се уверити, да ли је врење завршено. У ту сврху сипати вино само у једну

154