Srpski pčelar
Медно-воћна вина
савијени спољни крај стаклене цеви улази у чашу или теглу са водом. Кроз ову воду пролази угљена киселина из бурета. Запушач од плуте на балону, односно врањ на бурету, кроз који пролази стаклена цев, мора потпуно затварати суд да у њ не сме продирати ваздух и мешати се са угљеном киселином у суду. Стаклени балон, односно буре, са медавином треба држати у какој соби где се не спава а одржава стална топлота од 16 до 20° С. Време превирања траје од 6 до 12 недеља. Ако раније престане врење а медовина непреврело слади, треба медовину измућкити, суд изнети на место изложено сунчевим зрацима. По увиђавности додати још и 2 —3 грама вивског кваса. У току врења разликујемо два ступња: први jakor врења (које траје 3 до 4 недеље) а други тихог врења које траје дуже. После јаког врења медовина he се почети бисстрити зато је треба преточити. Претакање треба поновити и по истеку тихог врења. И касније, у пролеће, кад медовина потпуно сазри обновити претакање. Даље је претакати као и остала вина.
Најбоља се медно-воћна вина могу правити од јагодичастог воћа: рибизли, огрозда, купина, малина и шумских и ливадских јагода. Али се добра вина могу правити и од шумске боровнице (Vaccinium Myrtillis (gemeine Heidelbeere), дудова, јабука, крушака, вишања, трешања, кајсија, бресака, трњина (црни трн) па чак и од ружиних шипурака и нара. Намењено воће за прераду у вино мора бити потпуно зрело, очишћено од петељака, лишћа, гранчица и т. п., добро опрано и осушено. Незрело и труло воће мора се одбацити. И судови морају бити потпуно чисти. А судови за кљук, ширу и вино још и сумпорисани. Чистоћа и зрелост одабраног воћа и чистоћа судова је главни услов да се вино сачува од мутноће и непријатног мириса и куса. Воће се гњечи у каквом подесном суду. За гњечење, управо за млевење воћа може се користити онај млин кухињски суд млин у коме наше домућице мељу патлиџан, шљиве, кајсије, брескве при кувању парадајза и мармеладе. Постоје веома подесни нарочити млинови (гњеталице) за млевење воћа. Измлевено поједино воће сместити у какав дрвени стаклени, порцулански или бар нов емајлирани суд; покрити га ретком крпом и оставити два дана у каквој сухој и хладној одаји. За то време више пута кљук промешати дрвеном лопатицом, да би се спречило хватање скраме на површини. По том на каквој преси или цедилу издвојити сок из комине. Од комине може се ракија испећи. Ако се нема погодних преса сав кљук изручити у чист џак од ретког ланеног платна
153