Srpski pčelar

Медовина

Постоје разна упуства о справљењу воћних вина уз додатак обичног шећера. О справљању медних, а нарочито медно-воћних вина, наша је оригинална књижевност врло сиромашна. За држање кљука воћне шире искључиво се морају употребити само дрвени и. стаклени судови (буре, стаклени балон, велике тегле). Само при кратком кувању воде с медом (или шире ако се ова кува) могу се употребити какарни калајисани судови. Не ваљају ни нова бурад, која носе у себи мирис своје свежине. Сви у опште судови морају бити потпуно чисти, а бурад и балони још и сумпорисани,

У ранијим пчеларским листовима и у Мартиновићевом „Напредном пчеларству 11 писано је о разним начинима справљања медовине. Овде ћемо изнети један новији начин њеног справљења. Медовина се у главном прави од меда и воде кишнице, или бар чисте речне воде у којој нема креча. Обична бунарска вода (а у опште вода која у себи садржи креча) неваља за ову сврху, јер имањује природну киселину меда и шире и природни мирис. Да се добије медовина алкохолне јачине 10 гради потребно је 10 л. чисте воде кишнице, 6 грама винске киселине, 4 грама свежег винског кваса, По личном укусу може се додати 2 до 4 грама нишадора салмијака (N Н 4 Cl) и једна шипка бризилиске ванилије (Vanilla planifolia). У чистом калајисаном суду кишница се стави на ватру да ври. И у њу се одмах мете ванила и мишадор. Кад течност почне врити у њу се сипа мед. Кад по том поново проври скине се пена, па и суд скине с ватре. Затим се одвади У 2 л овог медног сирупа, и кад се он охлади на 20°С у њему се размути винска киселина и по том сипа у велики суд са сирупом и добро измеша. Кад се сва течност охлади на 20° С одвади се Ј / 2 л ове у посебан порцулански суд и у овом размути вински квас и овај по том сипа у велики суд са сирупом и поново добро измеша дрвеном лопатом. По том се сва течност сипа у одређени суд (буре или стаклени балон) који ради врења мора бити нешто веће затремине него што износи медовина. Стаклени балон треба увити у сламу или џак, и потом завући у подесну корпу да би се равномерно одржавала топлота. Одозго се балон затвара нарочитим запушачем од плуте, кроз који је провучена савијена стаклена цев за испуштање угљене киселине. У место стакленог балона може послужити буре са подешеним врањем, кроз који пролази стаклена цев. Један савијени крај стаклене цеви пролази кроз врањ и улази у буре. Други

152