Srpski pčelar

15. Медно вино од оскоруша.

15. Медно вино од мушмула.

17. Медно вино од трнина.

Избор млевења и мешавина воћних coкoвa.

Измеша се 4 литара сока од оскоруше (може у овом бити и 1 литра сока од брекиње) са х / 2 литре сока од гнилих шипурака дивље руже. Овако смешаном соку дода се 4 килограма меда разблаженог у 4 литре воде, уз додатак 3 грама винске киселине и 2 грама винског кваса.

Измеша се 3 килограма сока од мушмула са 1 килограмом сока од оскоруша и 1 килограмом сока од дуња. Овако смешаном соку дода се 5 килограма разблаженог меда у 5 литара воде, уз додатак 5 грама винске киселине, 3 грама винског кваса и 2 грама танина.

Измеша се 4 литре сока од угњиленог рода црног трна са 1 литром сока од оскоруша и х / 2 литре сока одугњилелих шипурака дивље руже. Овако смешаном соку дода се 5 кграма меда разблаженог у 5 литара воде, уз додатак 4 грама винске киселине 3 грама винског квасца 2 грама нишадора и 1 шипка ванилије. У проучавање за израду медно-воћних вина може се узети и некоје јужно воће, а на првом месту нар (шипак), поморанџа и лимун.

Одабрано потпуно зрело воће за прераду у медновоћна вина треба стајањем да омекша. Мушмуле, оскоруше, трњине и шипурци од дивље руже треба потпуно да угмиле. Крушке и јабуке морају сасвим да омекшају што се постиже дужим стајањем у покривеној гомили. При употреби воћа за медно-воћна вина само се за устајало (непокварено) воће каже да је зрело за прераду. Пре гњечења (млевења) воће се мора добро и пажљиво опрати и осушити на чистом месту. Зато је у почетку овог упутства речено: Воће мора бити потпуно зрело, одабрано и иисто. Каквоћа и квалитет воћног вина зависи од садржине шећера, киселина, етерних зејтина и танина у самом воћу. У томе се разликује чак поједино и једнородно воће. Недостаци у овоме допуњују се додавањем меда, шећера, киселина, танина, етерних зачинака и самом мешавином шире (сока) од појединог воћа. Тако, слатки сокови од дудова, јабука, трешања у преради су укуснији ако их зачињавамо мешавином са ароматичнијим соковима. Јабуков сок се знатно побољшава мешавином са крушковим у односу 3:1. Сок од слатких јабука са соком од киселих јабука и са соком од оскоруша. Сок од шљива са соком од грожђа или рибизла. Сок од трњина са соком од оскоруша и т. п. При прорачуну ове мешавине сокова мора се рачунати на мешавину сокова

168