Srpski sion

„СРПСКИ СИОН."

С тр . 655.

1. Роман, драма или шаљива игра, ириповетка или новела из срнског живота. — Награда 50 до 500 Фир. Рок Петров дан 1892. 2. Књига за. народ о заражљивим болестима. — Награда од 100 до 300 ®ор. Рок Петров дан 1892. II. За саставке за „Летопис" : 1. Студија, монографија или раснрава из српске историје. 2. Студија или расправа из српске књижевности. 'с. Студија или расправа о бројном, нривредном и нросветном кретању српског народа. 4. Земљописна или етнографска расправа или нутописи о српским крајевима и земљама. Награда је за оваку таку студију, расраву или монографију од 50 до 150 Фор. према величини и вредности дела. Дела на расписане награде не могу писци шиљати под својим именом, него ваља да обелелсе дела своја натнисом каквим или знаком. Име, презиме, карактер и место где станује писац, ваља у особитом писму аанисати, писмо запечатити и метнути на њега онај исти натпис или знак, који је с поља на самом делу. Само ће се она лисма отворити, на којима је исти натпис или знак, који се налазе на делима, којима се награда досуди. Остала ће се писма спалити. Рукописи се не враћају. Награда се издаје тек онда, кад писац иоднесе дело наштампано, осим ако с „Матицом" о томе што друго не уговори. Награда се губи, ако нисац ие изда дело своје на свет за годину дана, а међу тим није што друго уговорио. Писац је дужан од свог награђеног дела, кад из штампе изађе, уступити „Матици" 25 комада. Чланци, расираве за Летопис" као и награђене новеле и нриноветке штампају се најпре у „Легопису". а иосле оетаје право и писцу и „Матици", да их могу прештампати посебице. Према количини нреосталога новца, „Матица" је вољна примати и по лредности награђивати и друга иоучна, популарно-научна и забавна дела, саставке и чланке, остављајући писцима на вољу, да могу слободно бирати предмете Нарочито се наиомиње, да је главна скуп штина овластила књижевно одељење и одбор, да могу издати из Фонда Накиног награде и

оним чланцима и делима, која дођу и мимо расписане награде, или која су већ стигла, па се налазе на оцени, и то у течају године и пре главне скупштине, ако књижевно одељење и одбор пронађе, да припослани саставци заслужују награде. Из главне скупштине „Матице Српске", у Новоме Саду 1 1. (23.) и 12. (24) септембра 1891. Председник „Матице Сриеке" : Милош Димитријевиб, с. р. кр. саветник. А. Хаџи1, с. р. секретар.

ШНА БЛАГОДАРНОСТ. Благородне к%ери иок. Терезије удове Сшевана ил. МилиновиИа, а наиме: гђа Милинка супруга г. Миле Милосављевића, гђа Марија супруга Дра Нике Максимовића и гђца Босиљка, у спомен врле Им матере, која се за живота свога, осим многих лепих својсгава и врлина, побожношћу и строго религиозним животом одликовала, обдарише ме скупоценом и богато израђеном одеждом, појасом, наруквицама и дарцима у вредности до 200 Фор. Дајући овим племенитим даривачицама на богатом дару том јавног израза моје највеће б лагода р ности, ује дно при_знати морам,да. Им се ничим другим сдужити не могу, сем усрдном и топлом молитвом свемогућем Богу, да им иок. врлу матер њихову прими у радосг своју, а Њих и племениту иородицу њихову здраве, сретне и задовољне још на дуго и много поживи ! У Субошици 30. септ. 1891. Светозар Димитријеви^, парох. администратор. О Г ЛАСИ. Бп к - 359 ех 1891 °Р- К. 281 10;7А * Ј38 1 — 3 Е АИ К Т. У бракоразводној парннци Јудите Ратковић, становнице новосадске нротив супруга јој Стевана Ратковића, непознатог места пребивања овим се исти Стеван позива, да у року од 60 дана или лично потписаној консисторији предстане, или место свога пребивања обзнани ношто ће се у противном случају против њега подигнута парница — и без његова учешћа сходно постојећим законима довршити. Из консисгоријске седнице, држане у Нов. Саду 9. (2|.) септембра 1891. Консисторија епархвје бачзе.