Srpski sion

С тр . 656.

„СРПСКИ СИОН."

Б р . 40.

136

ЕДИКТ.

3—3

Усљед молбе ЈеФрема Несторовића из Карловада, да би од супруге своје Драгиње, која је пре 14 година незнано кула у свет отишла, коначно разведен био, настојећим нозива се речена Драгиња, да у року од 6 месеци од ирвог увршћења едикта овог у новине, Конзисторији овој или сама лично предстане или место пребивања свога пријави, пошто ће иначе против ње поведена бракоразводна парница и без ње окончана бити. Из седнице Архид. Конзисторије у Карловци 27. августа (8. септ.) 1891. држане. Архидијацезална Конзисторија.

Е._1055. ~1. 149.

ЕДИКТ.

132

3—3

На молбу Катарине Константиновић рођ. Стојадиновић из Панчева, да се од супруга свог Андрије Константиновића негда кројача у Панчеву, који је њу пре десет година оставио и у свет отумарио, коначно разведе, нозива се речени Андрија, да се има у року од шест месеци овоме духовноме суду лично пријавити, или да место свог пребивања означи, јер ће се у нротивном случају иоведена бракоразводна парница и без њега но постојећем пропису закона окончана бити. Из седнице еиарх. Конзисторије у Вршцу 26. Августа (7. Септемб.) 1891. држане.

135

ЕДИКТ.

з—з

Бр. Ш. О. 9. ех. 1891. 137 С Т Е Ч А Ј. 2-2 На српској вероисповедној четирразредној женској школи у Ст Керу овим се отвара стечај за учитељицу. Плата је учитељици у готовом : 400 Фор. три хвата дрва, 1200 квадратни хвати земље у име баште и слободан стан. Изабрана ће бити дужна све школском уредбом прописане предмете у школи предавати и децу у женском ручном раду обучавати. Молитељке, које ово место добити 'желе, нека се до 20. октобра о. г. са добро провкђеном молбом обрате на местни школски одбор, а уз то имају доказати, да су оспесобљене за предавање мађарског језика у српским основним школама. Из седнице местног школског одбора срнске православне црквене општине држане у Ст. Керу 22. сентембра 1891. Арк Р. Павлови^, Петар Куниб

Усљед молбе Димитрија Банца, кројача пз Осека, да би од супруге своје Дамјанке сада непознатог боравишта ковачно разведен био, настојећим позива се речена Дамјанка, да у року од 6 месеци од првог увршћења едикта овог у новине, Конзисторији овој или сама лично предстане или место свога пребивања пријави, пошто ће иначе против ње поведена бракоразводна парница и без ње окончана бити. Из седнице Архидијецезалне Конзисторије у Кауловци 27. августа (8. септ ) 1891. држане. Архидијацезална Конзисторија.

иерово!)а.

председник.

133

СТЕЧ АЈ.

3 — 3

На упражњено учитељско место у Ловри овим се расписује стечај. Плата је учитељска: 340 ф , слободан стан од две собе са баштом, 12 ф . за иероводство, 15 ланаца ораће земље, на коју учитељ порез плаћа (годишња је аренда 180 — 200 ф ); за тим од укопа, парастоса и венчања по 50 нов и у име огрева 500 пиртли. Приметити је, да ће изабрани учитељ дужан бити дати садањем иривременом учитељу један део од дрва и од аренде, и то нрипадајући део од 1. септ. па све до оног дана, када ново-изабрани учитељ своје место заузме. Дужности учитеља су осим свакидашње школе, држање поФторне школе и појање у цркви. Молитељи нека своје молбенице до 6. (18.) окт. на подписаног поднесу. Из седнице српске православне црквеношколске општине у Ловри (Ббге, и. р. В&сгкеуе) 12. (24.) септ. 1891. г. Јоан Бечеич иредседник.

„Српски Сион" изла81 сзаке недел>з н", великом табаку. 0 Претпдата и оглаеи шаљу се накладној шшамаарији Дена му је: За Аустро-Угарску, Босну н Херцеговину на (1\ А. ПајевиИа у дунавској улици, а рукоииси уреднику Сави годину 4 Фор., на по године 2 фор .. а на четврт године ПешровиИу у Пови Сад. 1 Фор. За сшрстг земље на годину 5 аор Из Србије црима <=> За огласе и објаве плаћа се по 6 новч. од једног реда претплату књижара В. Валожпћа у Београду. >;< ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. Поједини бројеви етају 10 новчића. Рукописи се не враћају.

ИЗДАЊЕ И ШТАМПА А. ПАЈЕВИЂА У НОВОМЕ САДУ