Srpski sion

С тр . 742.

„СР11СКИ СИОН."

Б р . 46.

П Р Е Д Л 0 Г 3 I УРЕДБУ о устројству православне српске народно-црквене автономије у области карловачке православне српске митрополије.

(Наетавак.)

в.) Одредбе које се тичу избора и свештеничких и еветовних заступника. §. 51. Мзборни председннк пре свега нози ва бираче, да пријаве своје кандидате, н прима изјаве, које се на изборни чин односе. § 52. Кандидата може сваки бирач, дотично изборник именовати, кад га пет других бирача (изборника) у том подупру. § 58. Ко кандидата означи, има нраво означити двојицу од бирача, да при уписивању гласова контролу воде. §. 54. Изборне седнице јавне су. §. 55. Кад се гласа, мора бити потпун мир и тишина. Ред и мир председник ће изборног одбора одржати. Њему је дужан евако покоравати се. У случају да се странке не би дале умирити, председник ће их из дворане удалити, и једног по једног унутра пуштати. §. 56. Гласа се јавно или тајно без преки дања. Код јавног гласања бележе се имена свих гласача с означењем кандидата. на кога су гласали. Ако код свештеничког избора о, а код избора световног заступника 20 бирача то заишту, гласа се тајно цедуљом Цедуљу мора сваки лично изборном одбору предати. §. 57. Политички чиновници не могу бити чланови изборног одбора. §. 58. Председник изборног одбора не може бити кандидат тога ереза, исто тако и кандидат среза не може бити чланом изборног одбора свог. § 59. Избор одлучује надполовична већина даних гласова. §. 60. Присутни могу гласати само у своје име §. 61. Председник изборног одбора брине се за то, да се при сваком гласању забележи тачно број гласају!-1их бирача и број гласова, који сваки кандидат за себе добије. По нредседни ковом изрицању има то бележник изборног од бора забележити и чланови одбора пазе, да то ираво чини. §. 62. Кад се гласање сврши, изборни одбор ће гласове пребројати, прегледати и уепех огласити. §. 63, Ако ни један кандидат нема надполовичне већине гласова, или ако су гласова на двојицу подједнако иодељени, избор ће се обавити између двојице, који највише, дотично једнаки број гласова имају, и онда ће се уснех новог гласања објавити. §. 64. Ако се и сад једнак број гласова појави, онда председнпк коцком решава п проглашује, који је изабран.

§. 65 0 изборном чину води се записник. У заниснику овом озна 1ује се место, иросторија, година, дан и час почетка и свршетка избора, имена чланова изборног одбора и повереника, кандидата и оних, који су кандидата предложили, број бирача, дотично изборника уписаних, број нрисутних бигача, и словима исписани број гласова, које је који кандидат добио, и најпосле успех избора. Записник потписује председник са члановима изборног одбора у јавној скупштини. Записник се води у два примерка по обрасцу од еаборског одбора прописаном, јрдан се примерак ичдаје избраном заступнику као веродајница, други заједно са свима исказницама изборника шаље се епархијском административном одбору. §. 66. Нико не може ни изборника ни за ступника на више од једног места изабрати. §. 67. Ако се за трајања саборске периоде нокаже потреба, да се нов заступник бира, избор ће се но одредбама §. §. 85 — 66 по ново обавити. §. 68. Протести против избора саборских заступниха по обављеном оверовљењу заступника сабору поднесени, не нримају ее. В. 0 избору архиепископа карловачког, митронолита и патријарха српског. § 69 Кад се унразни архиспископека и митрополитеко-иатријарска столица, саопштава то ЕБеговом Величанству српски православни народно-црквени сабор ако је на окупу, а ако сабор није на окуну, саборски одбор, односно заменик натријарха у саборском одбору. 70. За вре.че док је архи, иископска и митрополитско-патријарска сголица уиражњена, врши дужности архиепиекопа и митрополитанатријарха у свим народно-црквеннм автономним пословпма најетарији по носвеКењу епископ, кога ће саборски одбор ради највишег одобрења Његовом Величанству пријавити. §. 71. Српски народно-црквени сабор бира за три месеца, као у року канонима православне цркве прописаном, архиепископа карлЈвачкога и митрополита-патријарха срнског из круга епархијалних епископа православне сраске митрополије. Ако сабор није на окупу, то ће се он ради избора сазвати ; а ако је истекао мандат саборских заступника, одређује се нов избор застуиника. §. 72. Сабор бира архиенискоиа карловачког и митронолита патријарха српског у тајној седници иод председинштвом евога подпредседннка без сваке расправе о личности.