Srpski sion

( лт. :->'2.

„СРПСКИ СИОН."

г,р. ■>.

иредака - п нама иотомцима н,пх(иш.ма 7 д;ојп се у овој црквеној ошнтлни умалисмо па 102 душе, оета: да еа оригом гледамо у наш еветн хра.м. у ову монументалну грађевину еа две побочне цр1;вице н некад дивним одвојеним звоником, како пх немилосни зуб времена еве то већма трошп, јер ми немамо толико материјалне енаге да енречпмо, да ова евета богомоља наша, да овај сабор околних еела, у којима правоелавпи Срби живе, отмемо и еачувамо од коначне проиасти. Но у тој бризи нашој не очајавамо; тешп нае уздаље у милоет Овевишњега, који не1,е дозволити, да утрнс кандило пред олтарем н.еговнм; крепи нас уздање и у заједницу братске љубави, која нас енаја еа браћом нашом осталпм православним Србима у милој нам домовинп, а иод милостнвим скиптром нагаег славно-владајуКег краља и господара. Јест, ми се тврдо уздамо, да ће се та браћа наша православни Срби наћи светоме храму нашем на помоћи,- да ће радо приложити пуно и обилно милорада, како да узможемо етарн н днвни храм наш, са звоником његовим, што скорије оправпти и од иропасти га спаетп. Нас је врло мало, а уз то смо тако сиромашни, да једва нздржавамо ову свету цркву и срнку школу своју са њиховим служитељима; на оправку цркве своје и звоника јој не можемо одвојити ни нребијеис паре, јер немамо нн чиме нп одкуда. Високо краљ. угареко минпстаретво дозволило нам је милостивпм отнисом својим под бр. ТГ)306./УН. 1891. да смемо и можемо купитн добровољне мплодаре и прплоге на оправку своје свете цркве н звонпка јој. Обраћамо се дакле Тебп, мнли нравославни роде српскп, п молнмо наиме наше славне српске православне Општине н поједиие дарезкл.иве ]>одол.убе и родољупкнње, да нрптеку прилозпма п даровима својима у иомоћ овој пајстаријој али и најспромашннјој ерпској нравоелавној црквеној општипп, те да јој номогну штедро и миогомилостиво, да узмогне што екорије своју свету цркиу и звоник јој оправити и од пропасти сачуватп. Сваки дарак, ма н најмањи, нека је од Вога благословеи п добро ће нам доћи, а мн ћемо захвално у своје време ноложити јавни рачун о дарованој нам милостињи и топло ћемо се за-

хвалитп јавно п иоименце свако.м нашем племеиптом прпложнпку. Молнмо ее Господу Г>огу Овевиши.ему: да. овај глас наш ие оетане као онај глас у пуетињи, но да ова велика молба наша умилостивп илеменнто ерце сваког имућногаправоелавпог Србина и Српкиње у нашој милој домовинп. 3 ) Молимо да се дарови и прилози шал.у : „Православној српској општини у Српеком-Ковину." (0 пол.а на писму: Оог. ке1. 8/>егћ ћкко/.ве^пек — Касикеуе. Рев1; те^уеБеп ) 3' имс српске православне општпне Срнско1л'овинске: У Српском-Ковину, 29. октобра 1891. Живко Суботић, Тимотије Михалџић, иредседник. парох. Максим Лудајић, главни тутор.

3 ) Позив овај и од своје стране најтоплије препоручујемо пажњи и милосрђу наших пошт. чататаца, а нарочито пречасног свештенства и родол>убивих цркв. општина. Коме је можно, нека приложи што више на цељ очувања најдревнијег нашег споменика у Угарској. Уредништво.

Бр. К. №.

0 Г /I А С И. СТЕЧАЈ.

ех. 1891. Расписује се стечај на парохијеко место разреда у Ћурђвву. Компетентн имају своје довол.по бпл.еговапе н сведоџбама о квалиФикацији поткрепљене молбенице иутем својих нрстноставл>еннх властп, иоднети потнисаиој Консисторији најдаље /)о свргиетка фебруара 1892. године. Из Консисторијске ееднице енархпје бачке, држане у Новоме Саду 3. (15.) декембра 1891. 2—3 Консисторпја Епархије Бачке. С Т Е Ч А Л. Бр. 1622. ех 1891. Е. К. 607". _ На парохију II. разреда Свиницу, протоиреевитерата иетрињскога, овим се расписује стечај. Интеркалар траје до конца јулија 1892. г. Рок нријавама до 31. јануара 1892. Из сјсднице Епарх. Консисторије, држане у Илашком 28. нов. (10. дец.) 1891. 2 -з Епархијска Консисторија Горњо-Карловачка.

„Српскп Сион" > пзлази сваке нкдеље на великом табаку. Ц Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Хер> цеговину на годину 4 ч>ор.. на по године 2 $ Ф0р., а на четврт године 1 Фор. За отране ц зем.т.е на годнпу г> ®ор. Из Орбије ирима $ претнлату књпжара 15. Влложпћа у Београду. % Иојединп бројеви стају 10 новчића.

Претнлата н огласи

шал.у се издавачкој књижагници и штАмпагплп Браће 31. Ионовнћа на главној нијаци, а рукоииси урединштву „Сгн. Сиона" у Нови Слд. За огласе и објаве плаћа се но (ј новч. од ^ једног реда еитних слова, а за жигсвакн пут по 30 новч. Гукониси се не враћају.

Издавачка књижарнина и штампарија Браће М. Поповића у Новоме Саду.