Srpski sion

Г »Р. 4.

„СРНСКИ СИОП."

Стр. 63.

8. Тимотије Димитрнјевнћ еврнт. клирик из Сенте пристављен је за личног номоћника нароху суботичком Јовану Јовановићу. 9. Милош РајиК, адмииистратор иарохнје ст. спвачке, на основу молбе н једноглаене, правоваљане ннјаве тамошње цркв. ошптине потврђеи је за сист. парох. помоКннка у Ст. Снвцу. 10. Молба С. Стевановића пароха ков. ев. иванског, да му се парохија нз III. у II. плаћевнн разред промакне — за еад је задржана т зцзревдо. 11. На стављено пнтап>е одговориће ,се цркв. општини у Фелдварцу, да приход из „стојеКнх" црквених тасова прпнада евсштснпку, а пз „покретнпх" — црквп. 12. 06устапл.спа је даља иетрага проТнв Н. Г. адмпнистратора нарохије у П. — Оенм тога решенп еу многи иредметн, којп ее тнчу бракоразводннх иарннца. Његова Светоет нреузв. г. патријарх ерпс1ш Гсоргнје саопштно је конепсторији да је одликовао црвеннм појаеом ЈосиФа Поповића пароха ађанског и члана бачке копсиеторпје, Днмнтрија ЈКивковнКа пароха ег>. претечеве цркве п гимн. катихету у Сомбору п Младена ]>ор1)ошког катихету сри. учитељске. школе у Сомбору.

— (у Никола Константиновић) нарох Ч о р т аиовачки, заменио је овај кратковремени земаљски живот вечнпм н блаженим жпвотом дана 12. јануара о. г. у 5 сахата из јутра. Годио ее у Сремекнм Карлоицима 5. маја 1.448. год. од врлнх родитеља Косте н Лулијане, којн еу знатан број подмлатка након еебе оетавилн. Ннкола им је био мезимац. Гимназију н богоеловију свршио је Ннкола у родном евом меету, а по том је бно учнтељ двс годинс у Чортановцима, а за тим га рукопололсп блажене иаметп еинскон Пиканор ГрујнК, као адмшшстратор натрнјаршпје, на иарочиту жел.у тада најстаријсг евештеннка у архиднјецези, Гавре ПоновиКа, за еномоКншса овоме у еело Грабово, где је кратгсо г.реме пробавио, јер је на екоро нристављен био за иароха у Чортановцнма, гдс је нуних осамнаеет годнна, евс до дана смртн, ревиосно н еавееио Г>огу п пароду евоме поелулсио. Као учптел. за две годнне толнко је своју школу унаиредио и нодигао, да је његова ппсола У целој околинп бнла најнапреднија. Као евсштеиик одликовао се иокојникљубаил.у паепрам цркве н добротом наенрам својих парохијаиа. Цркву је л.убпо изиад евега, а евојпм иријатним слуасењем, тачшш п ревностннм вршење.м евоје дужноетп у њој п пзван п.е, дао јој је особита жнвота. Лепим и ирикладним но-

учавањем поверене паетве сејао је у свако доба чисто семе на благо земљиште, од куда се н јављао богатн плод његовог дурашног рада и труда. Колико је књигу а и евс, што се иапретка н просвете наше тиче, л>убио, то еведочи његова домаћа књижница, какве тенисо да нма н у евештеника по већпм парохнјама. А како је школу л.убио, сведочи школска збирка, коју је он засиовао и умножно. Од времена, кад је нарох постао, свагда је наше јавне радовс пратио н нотномагао. Чланом „Матнцс Сриске" иостао је још 1880. год. а еа зборова њеннх није никад пзоетајао; у и.ему је увек сваки лси и корнстан предлог нашао крепког номагача и прихватника. 1)Н0 јс особито вредан, на то је можда и узрок његовој раној и изнснадиој бол.и а и емрти. Имао јс осморо деце — аоилакују га петоро, еирочадн. Сахрањен је на еред чортановачког гробља. Његов ће гроб радо њсгови парохијани тражитн н спомињати га, јер колико је за цркву и школу своју марио, није ни једну прилику пропустно, а да местуи оиштнни не користи где је год могао. Покојник је сахрањен 13. јануара у сахата ио подне. На погребу је било шест свештеника Жнвот покојников и рад свештеничкн у врло лепој беседи оценио је вреднн млади иарох крушедолеки Јоваи '.КпвковиК, који јс не само покојника оценио, но п све ирисутне нзненадно евојом дивном бееедом. На иогребу је било оснм меених иарохнјана доета евета нз Бешке н околнне а наиме нз родног му места Карловаца, где еу га евн као доброг сиештеипка увек внсоко цснилп. Нокојншса еу до гроба ноеплн богоелови и мештанп на изменце н еви ирисутии бацив груду земл.е у отворенн гроб, вратише ее у еело зажелив нокојнику блажено насеље! Нека је вечна уеиомена чеетитом и родол.убивом иокојнику! КЊИЖЕВНЕ ВЕСТИ. Виеокопреосвештени еииекон пакрачкн г. Мирон Николић, иоверно ми је да штампам ЦРКВЕНЕ БЕСЕДЕ блажеиопокојиог сппскопа иакрачког НИКАНОРА ГРУЈИЂА. Кн.нга Ке пзнети око 1Г> штамианнх табака обичнс оемпне, на леној белој и глаткој хартији, и к беседама додаће ее е.тнка бееедникова са животоппеом њсговпм, а цсна кн.нзи бнће 1. Фор. (2 динара и 20 иара дин.) за нретплатнике, а каепнје ће цеиа да ноекочи за Г>0° 0 . Позпг.ајуКи на нретплату књнге овс, мнслим да ми ннје нужно тронштн ]>счи у нохвалу њену.