Srpski sion

„СРПСКИ СИОН."

Б р . 22.

Његовом Високонреосвсштенству Епископу-Дијецезану Нектарију следећег садржаја: „Свештенство протопресвитерата панчевачког искунљено у Црепаји на збору ради саветовања о удружењу свештеничком, синовњом оданош^у изјављује своју дубоку захвалност на подареном архијерејском биагослову за одржање овог збора, препоручујући себе и даљој милости ВашегВисоконреосвештенства", штојеи учињено. 2. Збор је уверен, да је сложан и споразуман рад од велике вредности за овако друштво, а за свештенство у данашњим приликама постао животни услов. Искупљено и у једно коло удружено свештенство добија већег полета п снаге за рад, који се односи колико на умни развитак и напредак, толико и на углед његов у цркви и народу, као и на свестрано унанређење општих црквено-просветних интереса народних. Збор свештенства протопресвитерата ианчевачког нрихваћа радосним срцем мисао удружења ваеколиког свештенства у митрополији карловачкој, и нзјављује овим солидарност своју са цс л им покретом око у др уж ењ а, као и готовост к остварењу истога, надајући се поуздано, да ће удружено свештенство знати и хтети, отворено н сдободно своје мисли и жсље исказивати, одајући достојно уважен 3 е и поштованЈе свима меродавним Факторима у црквсно-народном животу нашем.

3. Изабранн су преч. г. протонресвитер С а в а С т о ј ш и ћ и Л у к а П о п о в и ћ, иарох ианче вачки, који ће дужни бити присуствовати великој скупштини свештеничког удружења, на којој ће се удружење имати спровести и правила за удружење утврдити. За заменике су изабрани преч. г. г. Милан Димић, парох баваништанскн и Венијамин Радованчев, парох цреиајски. Осим тога сваком је свештенику овог нротопресвитерата преноручено, да — ако му је могуће на ту прву скупштину отићи не нропусти. 4. Ради претреса нацрта иравила за удружење свештеничко сазваће се други збор ире еастанка велике скупштине. 5. Изабран је ужи одбор, који ће нмати нацрт правила претрести и нримедбе као и евентуалне измене своје збору иоднети, који ће ради тога сазвати. После закључка збора н иотписа заиисника нзнашани су други предлози, о којима ће се већати, кад буду исти на дневни ред стављени. У ту сврху је нозвано свештенство, да такове своје предлоге подноси преч. г. протоиресвитеру, који ће — кад се такових иредлога внше сакупи, сазвати нарочите зборове протопресвитерата овог, а претходно исте предлоге свештенству свом знања и спреме ради саопштити. У Нанчеву 18. маја 1892.

КЊНЖИНИ НРИКАЗ.

Проповједник српске народне цркве од ТеоФана Живковића, правосл. енискона карловачког. На свијет издао но смрти владике ТеоФана брат му Јован барон Живковић и т. д. у Карловцу 1892. То је наслов књнгс са XVI и 516 страница, 33 штампана табака велике осмине, украшене верном и јасном сликом блаженопочившег јој нисца, владике ТеоФана Живковића; штампе чисте и крупне. Кратки увод књизи је од издаваоца њеног, „рођеног" брата нишчевог, а животопис пишчев од уредника књиге, врлог и вредног свештеннка Манојла Грбића, Онда долази пишчев нредговор „читаоцу" од г. 1882, и посвета блаженопоч. Епископу Никанору Грујићу из г. ?, а иосле по реду у књизи:

бесједа на посвећењу за карловачког епискоиа, на уласку у дијецезу, 12 бесједа на Вожић, на ново љето, Вогојављење, 4 на св. Саву, на три Јерарха, на гробу Лукијана Мушицког, на Сретеније, на Благовијести, Пвијети, велики петак, 8 на Ускрс, на Томину недељу, 3 на Ђурђев дан, 2 на Спасов дан, 2 на Духове, на Иван-дан, 2 на Петров-дан, на св. Илију, на дан Мајке Анђелине, на царев дан, 3 на вел. Госпојину, на Арханђелов дан, ваведеније свете Богородице, св. Николу, 3 о црквеној стогодишњици, о цркв. обновљењу, 2 на путу кроз Славонију, о побожности и народности, кад је постао архимандрит, о инсталацији срп. иатријарха Прокопија, надгробно слово Зарији Јовановићу Чичи, на иарастосу Ђорђа Стојаковића, Михаила Обреновића, на опијелу Ане Звекић рођ. Пејић, погребу Лу-