Srpski sion

Б Р. 23.

„СРПСКИСИОНЛ

С ТР. 379.

— (0 евештеничким зборовима) саопштавамо још И ОВО 1 С в е ш т с и с т в о в р ш а ч к о г и р о т о п р ес в и т е р а т а одржало је 29. маја о. г. у Вршцу у општинском здању свој збор ради свештеничког удружења. Збор се тај једногласно изјаснио за удружење. Кратак извештај о томе донећемо у будућем броју. Свештенички збор сомборског протопресвитерата, којн је био заказан за 9. (21.) јуна, одложен јо, те ће се одржати на Видов-дан 15. (27.) јуна о. г.; а 9. (21.) јуна држаће се у ман а стиру Ковиљу с в ештенички з б о р жабаљскога протопресвитерата. — (Годишњп испитп усри. правосл. богосл. училишту Карловачком) по одредбн Његове Светости Госп. патријарха Г е о р г и ј а, п о ч и н» у 11. (23.) јуна, а свршуј у с е 2. (14.) јула о. г. За испитивање сваког прсдмета састављена је посебна пспнтна комисија нз чланова ироФесорске колегнје. Ред испита је овај: 11. јуна (пред једном испитном комисијом) II. год. Словенски језик, а (пред другом испитном комисијом) I. год. Грчки језик; — 12. јуна IV. год. омилитика; — 13. јуна (од 9 сах. у јутру иред једпом псп. ком.) I. г о д. С л о в с нскп језнк, а (од 4. сах. по нод. пред другом исп. ком.) III. год. пјеније н правило црквено; — 16.јуна III. год. омилитика; — 17. јуна (иред једном исп. ком.) IV. г о д. Литургнка, а (од 3 сах. по подне иред другом исп. ком.) II. год. Грчки језик; — 18. јуна (пред једном исп. ком.) IV. год. Катихет и к а, а (пред другом исп. ком.) I. и IГ. г о д. пјеније; — 19. јуна II. год. догматику; — 20. јуна (пред једном исп. ком.) IГ Г. год. црквено пр аво, а (иред другом иси. ком. од 4 сах. по подне) Г. год. нчеларство; 22. јуна (пред једпом исп. ком.) П. год. св. н и с м о, а (пред другом исп. ком. од 3 сах. но подне) IV. год. нјеннје; — 23. јуна (пред једном нсп. ком.) 1ГГ. год. историја сриске цркве, а (пред другом исп. ком. од 4 сах. по подне) IV. год. црквено правило; — 25. јуна (пред једном исп. ком.) Г Г. г о д. иеторија цркве, а (пред другом пси. ком.) год. педагогија; — 26. јуна III. год. полемика; — 27. јуна I. год. св. пнсмо; 30.јуна IV. год. пастирско богословље; ~ 1-јула III. год. морално богословље; 2. јула (пред једном псп. ком.) IV. год. морално богословље, а (пред другом исп. ком.) I. год. оеновно богословље. Гдје вријеме почетка испита није назначено, ту почпње испит од 7. сах. јутра, а траје до подне док се не сврнш, или сс о подне нрекнда. па сс послије подне у 3. сах. наставл.а. 5. (17.) јула завршује ее школска годпна са благодаренијем

и раздавањемсвједоџаба свима слушаоцима. — Члановпма православног клира слобоДно је нрисуствовати испитпма, остала публпка мора иматп за то дозволу ректората.

ОДГОВОРИ УРЕДНИШТВА. Г. С. П. у Ф. — Читуље световних покојника нс доносимо, па за то не можсмо штампати ни оне, коју нам Ви посласте. Г. М. Ј. у-М. — Зашто Ваш чланак не штампамо, то ћемо Вам писмом опширније разјаснити. Она ствар, за коју у писму своме на првом месту распитујете — неће се тако брзо свршити, као што миелите. Љубопитљнвн смо иа чланак који нам обећавате послати. Дед' да му што пре у очи загледамо! Г. Д. у М. — „Рукописи се не враћају" стоји у сваком броју листа назначено, с тога је неоправдано Ваше захтевање, да вам рукопис повратпмо. А ннје баш ни вредно! Г. С. К. у В. — Не можемо још да се решимо: да лн да пустимо Ваш чланак у лист или не, јер чланак баш не одговара нрограму нашега листа. Ако га пе бисмо могли у лист уврстити, пристајете ли, да га другом којему листу уступимо? Г. Л. Б. у Ч. — Остајемо при оном што смо Вам пнсали, и оне две стварн које не можемо штамнати, вратићемо Вам нзузетно натраг, кад их већ тако одсудно рекламујете, а могли бисте и сами увидети, да те ствари нису за наш лист. Г. С. С. у А. — Жао нам је Вашег старачкога труда, али иослано не удара мере.

0 Г А А С И. СТЕЧАЈ. сз, 1-з На смрћу упразњено место учитељице, на четвероразредној женској школи у Ст-ИГова (БачБодрошка /Купанија) расписује се стечај. Са овим местом скопчана је плата од 300 Фор. а. вр. у готовом новцу, слободан стан са пространом баштом, јсдан хват дрва и два хвата сламе за огрев. Ново изабраној учитељици спадаће у дужност, школском уредбом прописане дужности, како у школи тако и у цркви обављати и иовторну школу држати. Рок стечају траје до 16. (28.) јулија о. г. Из седнице местног школског Одбора држане у Ст. Шова 27. маја (8. јунија) 1892. Јован Ђ. Петровић, Милан Стоја/ перовођа и учитељ. п рох и нредеедник М. Ш. Одбора.