Srpski sion

ДОДАТЛК К ВРОЈУ 29. „СРПСКОГ СИОНА" 1892. ГОД. Б р . 29. „СРДСКИ СИОН."

Стр. 497.

рени, ношт. оче Димитрије, да оетварење свештеничког удружења не може спречити ништа а најмање један зборски записник. Иначе драго нам је чути, да „не сумњате у то да се хоће опште свештеничко удружење митроподије карловачке да изведе слободном вољом свештенства и зрелим расуђењем" — али рђаву сенку баца на Вас то, што сте и помислити могли да се „удружењем мисле постићи нечије и некакве себичне цели". Да ли збиља можете замислити: чије и какве би то биле себичне цели! ? Ако можете, онда се немојте срдити, што Вас назваше „нелојалним" и „брзоплетим" ! У Марили 14. јулија 1892. Сергије Шакрак Нинић, одговорни уредник „Срнског Сиона."

ИСПРАВАК. У 27-ом броју овога листа у нланку „Разгле дајмо разлоге нротив удружеља свештенинког!" ноткрала се случајно погрешка, која квари смисао.на једном месту. Погрешка та иостала је поремећењем слога, те ју вал>а овако исправити : На страни 444-ој, на првом ступцу, где почиње 16-т и р е д од озго, т р е б а це лу а л инеј у о д 5 реди (т. ј. од „Ас1 8. Иницијатина" до „наше мишљење.") — премести т и на д р у г и стубац исте стране, тако, д а д о ђ е у 29-т и р е д к а о н о в а а л инеја. Жза те алинеје од 5 реди долази за тим иснрва: „Сваки митрополит-патријарх" .... итд., и носле даље редом.

0 Г Л А С И. СТЕЧАЈ 106 - Ј -' 2 Наупражњено учитељско место у „Парцу" (Тамишка жупанија). Плата је учитељу у готовом новцу 300 ф . а. в., 4 ланца ораће земље, на коју учитељ порез плаћа, слободан стан с' баштом, 11 4 метера дрва за огрев. Молитељи којижеле овоместо получити, дужни су доказати, да су сриску приправпичку школу у Сомбору свршили. Учитељу у дужност спада све законом прописане предмете у школи предавати, и вешт да је у црквеном правилу и цркв. појању и децу у истом обучавати. Рок избору је 6 августа на Преображење; првенотво имају они, који се лично нријавили буду. Из седнице мес. српс. школ. одбора, у Парцу ј2 јула 1892. Пера Јовановић, иредседник.

Е. бр. 467 ех 892 ЕДИКТ. 107 ' ^ 3 К. 386. ' ' У брачном спору Марије Борчић из Мехале против супруга јој Милана Борчића, чије је садање место нребивања непознато, овим се исти Милан позива, да у року од 60 дана место свога пребивања консисторији овој до знања стави, или сам лично предстане, пошто ће се у противном случају брачни снор овај и без њега решити. Из конс. седнице у Темишвару 16. (28) јуна 1892 држане. Епархијска консиеторија темишварска. СТЕЧАЈ Ради попуњења учитељског места на српској вероиеповедној школи у Ј а б у ц и близу Вршца. Годишња плата је 300 ф ., 2 ®ата тврдих дрва за учитеља и 2 ®ата за школу, б ф. писариие, слободан стан са 2 собе, кујном и комором, подрумом и шталом, и 400.Д баште усађене разноврсним благородним воћем. Дужност је учитеља осим школском уредбом прописаних дужности још и појање у цркви. Ко жели ово место получити, нека се обрати молбом и доказима, да је оспособљен за учитеља на црквено-школску општину. Рок стечају је велика Госпођа. У Јабуци 5. јула 1892. Мита Вишацки, председник. С Т Е Ч А Ј. На унражњено место пароха при св. Успенској цркви у Иригу са платом IV. разреда овим се стечај отвара. Који желе место то получити, имају своје ваљано ,устројене молбенице, ако су из стране епархије, путем своје наддежне консисторије, иначе путем надлежног нротопресвитерата до конца Августа о. г. овамо поднети. Из седнице консисторијалне у Карловци 9. (21.) јула 1882 држане. Архидијецезална консисторија. СТЕЧАЈ. 108, 1-з На упражњено место нротопресвитератског помоћника у Митровици, са платом VI. разреда и уживањем половине сесије, овим се стечај отвара. Који желе место то получити, имају своје вал>ано устројене молбенице, ако су из стране епархије путем своје надлежне консисторије, иначе путем надлежног им нротопресвитерата до конца Августа о. г. овамо ноднети. Из седнице консисторијалве у Карловци 9. (21.) јула 1892 држане. Архидијецезална конеисторија.