Srpski sion

Б р . 30.

л

Стр. 519.

СТЕЧАЈ. 121, !-2 На упражњено место учитеља четвороразредне школе у Пивница отвара се стечај. Плата је учитељу у новцу 100 Фор., пола сесије ораће земље са припадајућим јарошем од 4 х / 2 јутра, једно гувно пзван села; учитељ је дужан на земљу порезу и друге терете уплаћивати. Осим тога слободан стан од 2 собе, скујном, комором и шталом и баштом у стану, од иогреба где буде иозван 50 нов., за перовођетво 15 ®ор. Учитељу у дужност спада све законом прописане предмете предавати, једнупевницу с пјенијем заступати, децу у нјенију обучавати, и о ларастосима бесплатно појати Они, који своје молбенице имају овде, ако желе да им се молбенице и сада уваже, нека то одбору овоме јаве. Рок стечају траје до велике госпојине. Из седнице школског одбора држане у П и вница 18. (30.) јула 1892. Никола Милошев, Ђ. Добројевић, перовођа. парох и школски председник. ОГЛАС ДРАЖБЕ. На основу закључка црквене општине у Голубинцима овим се распиеује дражба на мањак ради оправке цркве и школе, која ће се држати 26. јула (7. августа) о г. у 2 сахата по подне на лицу места. Цео прорачун износи 642 Фор. а. вр. и то: а., зидарска радња .... 395 ф . 60 н. б., лимарска радња . . . . 120 ф . 40 н. в., позлатарска радња . . . 126 ф. Сваки лицитант има пре дражбе ЈО 0/ 0 иишманлука положити. Ближи дражбени услови, могу се код председништва црквене општине видети. У Г о л у б и н ц и м а 12 јула 1892. 109, 2—2 Председништво. СТЕЧЛЈ. Ради иопуњења упражњеног учитељског места у Ш и к л о ш у (Барања) отвара се овим по ново стечај. Плата је 400 Фор. из црквено-општинске благајне, која се месечно у нанред издаје; п 21 ф. и.з варошке касе, у име тако зване шегртске школе. Осим тога слободаи стан са две собе, кујном, шупом за дрва, малом банттом за зелен, и 3 хвата тврдпх дрва за огрев. Од великог укопа и иарастоса но 1 Фор. а од венчанице и малог укопа по 50 кр. Дужност је учптеља осим нредавања школ■ском уредбом ирописаних предмета у свакидањој и повторној школи, још и појање у цркви и ван нркве, обучавање деце у црквеном нојању, и вођење пера у општинским седницама. Комнетовати могу само оспособљени учитељн и учитељски кандидати, који су нспит из мађарског језика ноложпли.

Рок стечају је 6. август 1892 год. по стар. календару. Молбенице са сведочбама нека се пошљу на потписаног иредседника. Из седнице школског одбора, држане у Шиклошу 4. (16.) јулија 1892. Стеван Гојковић, парох и председник.

Бр. 88.

СТЕЧАЈ.

105, 2—2

Упр. Одбор. ех 1892. Код св. Николајевске српске цркве у Сегедину попуниће се 1-ог октобра т. г. место црквењака. Са овим местом скопчана је годишња плата од 240 ф . а. вр. иириход од 4 таса о првом дану Божића, Ускрса, Духова, и св. Богојављења, црквењаку обносити донуштених; даље са побочним нриходом од венчања, крштења, свећеља водице и звонења, — као и приходом од 15 ф . из тако зване ЛеФтерове закладе, поред уживања слободнога стана Молитељи имају молбенице своје са крштеним писмом и сведочбама о своме непорочном владању снабдевене до 15-ог септембра т. г. председништву управног одбора овог хходнети, — а до 15-ог септембра т. г. лично се представити, те способност своју у црквеном пбјању осведочити. Из седннце унравног одбора српске правосл. цркв. општине у Сегедину 28. јуна (10. јула) 1892-ге држане. Председииштво управног одбора.

СТЕЧАЈ.

96,

Ради попуњехва упражњеног учитељског места на овдашљој срп. правосл. вероисп. осн. школи, отвара се овим стечај. Годишња је плата учитељу: 340 ф . у готовом новцу, 4 ланца ораће земље на једном месту; осим тога слободан стан од 2 собе, кухиње, коморе за смок, нодрума, хпупе, штале и баште у школ. здан>у од готово г / 2 лапца за поврће. У име награде за новторну школу 40 ф . а у име перовођства 20 ф . годишње; — за погреб где позван буде 50 н. На ово место учитељско могу компетовати само они, којхх су учитељску шх;олу у Сомбору свршили и исиит из мађарског језика положили. Нзабрани учитељ бнће држан све школском уредбом прописане дужности вршити, у цркви певницу држати и децу у цркв. пјенију обучавати. Рок стечају траје до Преображенија о. г., када ће се и избор обавити; а ирвенство имају они, који ће се општини лично пријавити. Молбенпце имају дотични компетенти м. шк. одбору до гор1*.ег рока поднети. Последња пошта: Но1'\ а1-; '§епе. У Срп. Ченеју, 29. јуна 1892. Месни школ. одбор.