Srpski sion

С тр . 518.

„СРПСКИ СИОН."

Бр. 30.

СТЕЧАЈ. 119, 1-1 Српско-Арадачка црквена општина овим расписује стечај на једно учптељско место, овдашње српске народие всроисповедне школе. Плата је 400 Фор. годишње, 34 ®ор. за школеку послугу, 15 ®ор. писарни нрнбор, слободан стан и зимњи огрев. Изабрани дужан ће бити у додељешш му разредима, све школ. уредбом прописане предмете предавати, поФторну школу држати и у црквн при сваком богослужењу појати. Првенство имају онн ; који се лично преставе. Рок стечају је до 15. (27.) августа. Молбенице нека се шаљу на ову срп. црквену општину. У С р п. А р а д ц у 29. јуна 1892. Владимир СтеФановић, Тима Тошић, перовођа. председник. СТЕЧАЈ. 122,1-1 1 Ј ади попуњења учитељског места на срп. правосл. основној школи у Гаду овим се раснисује стечај. Годишња плата је у готовом новцу 130 ф. Жита 30 кибли. Кукуруза 12 кибли. Дрва 4 хвата, сламе колико нотребује, 3 ланца ораће земље и 1 ланац ливаде, слободан стан и код школе 1 Д ланца баште, за нероводство 5 ф . — мала подвоза 4, и од погреба где га позову 50 новчића. Молбенице са иотребним документима нека се поднесу мест. шк. одбору најдаље до 15. августа 1892. год. ■ Б »- ш - /92 ' 0 Г Л А С. 12б > I •" Уписивање ученика за шк. годину 1892/3 на овдашњој срп. вел. гимназији почиње 1. септембра по р. кал. У 1. разред примају се ученици на основу сведоцбе од IV. разреда основне школе, или на основу пријамног испита; у остале разреде на основу сведоџбе од предходног нижег разреда. Сви ученици без разлике плаћају по 2 ф . уписне таксе, по 1 ф . на библиотеку, но 3 ф . за „ЗашЈаб" н по 70 н. друге нристојбе. То се плаћа при уписивању и од тога се нико не опрашта. Школарине плаћа сваки ученик по 15 ф. на годину. Од плаћања школарине могу бити опроштени они, који докажу сведоџбом школском, да се добро владају и да у наукама добро успевају, и сведоџбом сиромаштва, да су сиромашни. 31. августа држаће се поновни испити. По закључку проФесорске конФеренције од 18. новембра 1884. бр. 46. и одобрењу тога заључка од стране всл. патроната ове гимназије од 10. (22.) децембра 1884. бр. ! 39 140. губе право на понављање испита они ученици, који на горе означени термин не дођу, да понове испит. У Новом Саду 2. августа 1892. Управа срп. вел. гимназије.

СТЕЧАЈ. 123, 1-з Ради попуњења учитељског места на срн. иравосл. основној школи у Ђ н р у овим се расписује стечај. Годишња је плата у готовом новцу 80 ф. жита 20 кибли, 2 хвата дрва, 3 ланца ораће земље, на које и порез плаћа, слободан стан у најмљеној кући. Молбенице са потребним документима нека се поднесу месном школ. одбору најдаље до 15. августа 1892 год.

- СТЕЧАЈ. У смислу правилазадужбинеАтанаснј е П. Г е р е с к ог раснисује се овим стечај на ј е д н о стипендијско место од 150 ф . на годину. Ову стипендију ужнвају само ученици ове гимназије, Срби правосл. вере из земаља угарске круне, но нису искључени ни Срби православне вере из Беча, Трста и краљевине Далмације. Молнтел.н имају поднети своје молбенице потнисаној управи гимназијској најдаље до 8. (20.) септембра о. г. и прикључити им школске сведоџбе од последње две годнне, сведоџбу сиромаштва, сведоџбу т лекарску и крштено писмо. Примедба. Оснм тих стинендпја издаје се сваке године из нрихода од светосавских беседа припомоћ четворицн спромашних ученика ове гимназије по 100 ф ., а десеторнцн по 80 ф . у месечним ратама по 10 и 8 ф . у наиред. У Новом Саду 2. августа 1892. Управа срп. вел. гимназије. С Т Е~Ч~ЛТ "0. 2-8 Овим се расписује стечај на ново отвореној српск. правосл. вероисп. основ. школи за I. и II. разред у Дероња. Годишња је плата учптељу: 300 Фор. у готовом новцу г , 6 катастралних јутара ораће земље на једном месту, и то јутро но 1600П;осимтога слободан и врло леп стан, од 3 собе, кухиње, шпајза за смок, коморе, подрума, шупе, штале и баште у школском здању за поврће. На ово место учитељско могу компетовати само они, који су учитељску школу у Сомбору свршили и испит из мађарског језика положили. Изабранп учитељ биће дужан све школском уредбом прописане дужности врншти, у цркви певницу држатн и децу у црквеном пјенију обучавати. Рок стечају траје до 16. августа по српском о. г. када ће се и избор обавити;. а мило ће нам бити, ако ее који и лично "нре нријави. Молбенице имају дотични компетенти месном 1пкол. одбору до горњег рока поднети. Последња пошта НоЉа^ћ. У Дероња, 14. јула 1892. год. Месни школски одбор.