Srpski sion

Стр. 520.

„СРПСКИ СИОН."

Бр. 30.

СТЕЧАЈ

98,

На упражњеној вероисповедној школи у Срп. Ст. Мартону ради сталног попуњена отвара се стечај са платом од 400 ф . а. вр. у новцу, З г / 2 ланца ораће земље, на коју учитељ иорез и друге пристојбе плаћа, 4 Фата тврдих дрва за огрев, сламе за огрев школе по потреби, за перовођетво 10 ф . ав., паушала 5 ф ., од сваког погреба где позван буде 50 новчића, слободан стан од две собе, кујне, штале и баште. Изабраном учитељу у дужност спада школском уредбом ирописане предмете предавати, у св. цркви за певницом појати, школску децу у црквеном појању обучавати и повторну школу држати. Оспособљени који имају исказати да су учитељску школу у Сомбору свршили и испит нз мађареког језика положили, нека изволе своје добро снабдевене молбенице са сведоџбама до 15. августа т. г. овомесном школ. одбору послати. Који се лично представе имају првенство. Из седнице црк. школ. одбора у С р п. С т. Мартону држане 24 јуна 1892. Филип Милутиновић, Иса Кнежевић, перовођа. подпредседник.

СТЕЧАЈ.

95, 3—3

На упразњено место женске школе у Срп. Ст. Мартону отвара се стечај. Грдишња је-плата 300 ф. а. в.у новцу, два Фата дрва и сламе за огрев по потреби, 5 ф . паушала, слободан стан од једне собе и кујне. Изабрана учитељица дужнаје све на основу школског наставног плана одређене предмете деци нредавати и приљежно с децом св. богослужења нохађати. Оспособљене учитељице, које желе ово место нолучити. дужне су поред молбенице поднети сведочанство о учптељичкој способности као и о способности предавања на мађарском језику нотребиих предмета до 15 августа о. год. овомесном школ. одбору. Из ееднИце цркв. школ. одбора у Срп. Ст. М а р т о н у држане 24. јуна 1,892. Филип Милутиновић, Иса Киежевић, перовођа. подпредседник.

СТЕЧАЈ

106,

Науиражњено учитељско место у „Парцу" (Тамишка жупанија). Плата је учитељу у готовом новцу 300 ф . а. в., 4 ланца ораће земље, на коју учител, порез плаћа, слободан стан с' баштом, и 4 метера дрва за огрев. Молитељи којижеле овоместо получити, дужни су доказати, да су српску приправпичку школу у Сомбору свршили. Учитељу у дужност спада све законом прописане нредмете у школи предавати, и вешт да је у црквеном правилу и цркв. иојању и децу у истом обучавати. Рок избору је 6 августа на Преображење; првенство имају они, који се лично пријавили буду. Из седнице мес. српс. школ. одбора,

У Парцу 12 јула 1892.

Пера Јовановић, председник.

СТЕЧАЈ.

91, 3—3

На једно оставком упражњено учитељско место I. и II. разреда сри. вероисповедне мешовите школе у Кули, овим се расписује стечај. Саови местом скончанаје нлата од400 ®ор. а. вр. у готовом; 95 Фор. у име стапа; 20 ®ор. за повторну школу; 4хвата тврдих дрва и 3 ланца добре земље по 2000 Ц°, на коју учитељ порез и еквивалент плаћа. Новоизабраном учитељу спадаће у дужност све законом пропнсане дужности како у школи тако п у цркви обављати. Првенство ће имати, који се лично представп. Рок стечају је 15. август о. г. Из седнице школ. одбора држане у К у л и 24. јуна 1892. Школски Одбор. ОДГОВОРИ АДШ1НИСТРАЦИЈЕ. г. Е. С. Тител, По гласу наше књиге, донста нису плаћене II, III и IV. четврт. Толико вашег знања и равнања ради. г. Мл. Јерић М. Чанад. Ви сте платили за Вас до конца године. — Шта је у стварп да нам вратисте цоследња два броја"? —

„Српски Сиои" излази сваке недеље на великом табаку. Деиа му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 ®ор., на ио године 2 Фор., а на четврт године 1 Фор. За стране земље на годину 5 ®ор. Из Србије нрима & нретнлату књижара В. Валожића у Београду. Појединн бројеви стају 10 новчића.

Иретплата и огласи шаљу се издавачкој српској књпжари и штамнарији Браће М Иоиовића на главној пијаци, а рзжониси уредништву „ Срн. Снона" уНовиСад. За огласе и објаве нлаћа се но 6 новч. од једног реда ситних слова, а зажиг сваки нут но 30 новч. Рукониси се не враћају.

Кздање српске књижаре и штампарије Браће М. Поповића у Новоме Саду.