Srpski sion

С тр. 606.

„СРПОКИ СИОН."

Бр. 34.

прховачки Павле Зековић поставља се за пароха у Карловчићу, а парохија прховачка доде.љује се у администрацију пароху попиначком. — Окружни протопресвитери упућују се, да имају строго бдити над тим, да нарох. светтенство посведневно јутрење и вечерње свршава, имајући оне свештенике, који тој дужности не одговарају, ради казне консисторији пријавити, — Свршени богослов Димитрије Дамјановић одређује се за личног помоћника пароху ново-карловачком Максиму Живковићу. — Беочински јеромонах Гервасије Теодоровић премешта се у ман. Јазак.

КБИЖЕВНЕ ВЕСТИ, — (Позив на претплату.) Некоја г.г. учитељи охрабрише ме да спремим за штампу р у ч н у књигу за основне школе: Службу за два дечија гласа (сопран и алт), у којој ће бити лако удешено све оно што треба да поју на литурђији ученици основних школа. Књижица ће изаћи у малом Формату школских књига а биће јој садржина: 1. Мала певачка школа; 2. Служба св. Јов. Златоустога; 3. Празнична служба (Молитвами, Спаси нн, важнији тропари); 4. Пређеосвећена служба (Да исправитсн, Благословлм Господа); 5. Опело. — Књижица ћеући у штампу, чим се скупи толико нретплатника, да се плате трошкови. Стојаће за претплатнике 25 новч., а пошто изађе 30 новч. Скупљачима дајем једанаесту књижицу. Молим своје пријател>е и г.г. учитеље, да скупљају претплату и нека је шаљу мени у Нови Сад. Тих. Остојић.

0 Г Л А С И. ГИМНАЗИЈСКА ОВЈАВА. 16. септембра о. г. по новом почеће се овде школа. Од 13—16. септембра уписиваће се ученици, полагаће пријамне и пбправне испите. Првошколци доказаће крштеним писмом колико имају година, платиће уписнину и школарину сви без изнимке. По најновнјој наредби патронатској плаћаће сваки ученик без разлике одмах при уписивању 6 Фор. школарине; коме се иосле опрости, вратиће му се натраг; а толико опет у почетку II. семестра. Уписнину 2 Фор. 10. иовч. плаћају нови ученици. Који не плати униснине и школарине, не ће се примити у школу. Школарине могу бити онроштени само доиста сиромашни и врло добри ученици, који немају ни једне оцене довољне, а похвалнога су моралног владања.

Молбенице са школском сведоџбом и сиромаштва подносе се патронату преко директора. до конца новембра. Првошколцима не опрашта се школарина за I. течај. Годитељи или њихови заменици настаниће синове своје у договору са директором. У Карловцима, 30- августа 1892. Управа српске вел. гимназије у 160, 1 -2 Срем. Карловцима. СТЕЧАЈ. 161 Овим се расписује стечај на два забавиљека места на установљенпм велико-кикиндским да-' диљиштима, која ће се 1. октобра т. г. отворити. Са овим забавиљским местима нојединце скончана је годишња платау износу од 400 Фор., слободан стан и огрев. Од оних, које желе ово место получити, захтева се усмено н писмено знање мађарског и српског језика, даље оснособљење на ком овоземаљском забавиљском заводу или пак учитељска диилома; ако би дппломирана учитељица изабрана била, дужна је у току од године дана набавити оспособљење за забавиљу, јер иначе ће јој се место путем новог стедаја са другом особом попунити. Позивају се дакле све у смислу горњих захтева оепособл>ене конкуренткиње, да молбенице своје упраљене на ошитинско поглаварство до 15. септембра т. г. поднесу, е тим пре, што се касније приспеле молбе неће у обзир узети. У Великој Кикинди, дана 8. августа 1892. године. Петар Јовановић, Риста Телечкн с. р.

пр. оележник.

општршски начелник.

Бр. 88 ех 1892.

СТЕЧАЈ.

143, 2-

М. Ш. 0. На два учитељска местау Старом Бечеју једно за дољно-предградску, а друго за селишну школу од Фелдварске стране, отвара се стечај. Плата је 500 Фор., станарина 150 ®ор. дотле, док општина не буде имала стан на расположењу; у име огрева 52 Фор. 50 н., за школску послугу 40 Фор., у име иаушала 12 фод. 60 н. и за повторну школу 50 ®ор., ово у месту кад буде на реду, а на селишту сваке године. Дужности учитељске прописане су уредбом и наредбама школским, Молиоци ваља поред прописане квалиФикације §-ом 58. школске уредбе, још да ноднесу и сведоџбу да су осиособљени за предавање маћарског језика у основним школама. Компетенти дужни су у молби јасно навести, на које се место траже, Молбе се ншљу председништву школ. одбора српеке православне црквене општине.