Srpski sion

Б Р . 30.

„СРПСКИ СИОН."

С тр . 479.

0 Г Л А С. 93 Уписивање ученика за шк. годину 189 3 / 4 иа овдашњој срн. вел. гимназији почиње 1. септембра по р. кал. У I. разред примају се ученици на основу сведоџбе од IV. разреда основне школс, или на основу пријамног испита; у остале разреде на основу сведоџбе од претходног нижег разреда. Сви учениди без разлике плаћају по 2 ф. унисне таксе, но 1 ф . на библиотеку, по 3 ф. за „8ат1Ј1аб" п по 70 н. на друге пристојбе. То се плаћа нри уписивању и од тога се нико не опрашта. Школарину нлаћа сваки ученик по 15 ф. на годину. Од плаћања школарине могу бити опроштеии они, који докажу сведоџбом школском, да се добро владају и да у наукама добро успевају, и сведоџбом сиромаштва, да су сироманши. 31. аугуста држаће се поновни иснити. По закључку проФесорске конФеренције од 18. новембра 1884. бр. 46. и одобрењу тога закључка од стране всл. Патроната ове гимназије од 10. (22.) децембра 1884. бр. 139/140 губе нраво на понављање исиита они ученици, који иа горсозначени тсрмин не дођу, да нонове исиит. У Повом Саду 26. јулија 1893. Уирава срп. вел. гимназије.

128 1—3 С Т Е Ч А Ј. Овим се расписује стечај на ново установљено место учитељице на четвороразредној жеиској верозаконској школи у Вел. Средгшту. Са овим местом скончана је плата од 320 ф. а. вр., коју она месечно у напред прима, 40 ф. за држање поФторпе школе 10 ф . у име писарничког паушала, Ј / 2 ланца пољске баште, на коју је учитељица дужна порез и еквивалент плаћати, 4 хвата тврдих дрва, слободан стан са 2 собе, кујном, шнајзом, подрумом, шуном, шталом н иространом од авлије одељепом баштом. Изабрана учитељица дужна је све, на основу школског наставног плана одређене нредмете деци предавати, као и ручни рад и кућарство, и с децом света богослужења похађати. Оспособљене учитељице, које желе ово место заузети, имају своје молбенице, са нужним сведоџбама сиабдевене, до 22. августа 1893. црквено-школском одбору поднети. Приметити се има, да ће изабрана учитељица тек 1. октобра, односно 1. новембра своје место моћи заузети, од којег дана ће јој се и плата упутити. Из седнице црквено-школског одбора у Вел. Средишту 11. јула 1893. држапе. Црквено-школски одбор.

110 3—3 С Т Е Ч А Ј. Раениеује се стечај на уиражњено учитељско место у Денти. Учитељска нлата годишња састоји се у: готовом новцу 300 Фор. (или 600 круиа), 4Ч 2 -пшца ораће земље, на коју учитељ порез плаћа, 12 метара дрва, 20 Фор. за пероводство, слободан стан са школском баштом. Од погреба, где позват буде, 50 новч., од парастоса такође 50 новчића. Изабраном учитељу спада у дужиост шк. уредбом ирописане предмете предавати, у светој цркви за певннцом појати, школску децу у цркв. нојању обучавати. Комнетенти имају доказати да су прави Срби, оспособл.ени учитељи, и да су исиит из мађарског језика положили. Новоизабрани учите,љ наступиће своје зван.е 1. септембра о. г. Учитељ ће плаћу квартално нримати. Рок стечаја је 6. августа (иа Преображење) кад ће се и избор обавити. Којн се личио нредстави нрвенство има. Из седнице цркв. школског одбора држане у Денти 24. јуна 1893. год. Јереј Чедомил Удицки, Јоап Стапковић, адм. парохије. председиик.

121 2 — 3 СТЕЧАЈ. Срн. правосл. цркв.-школска општинау Шурјану отвара овим стечај на једно унражњено учитељско место ири својој мешовитој вероисповедној школи. Родишња је плата учитељу: 300 Фор. или 600 круна у готовом новцу, 2 хвата тврдих дрва и слободан стан од 1 собе, кујне, шпајза и башге. Изабрапи учитељ бићс дужаи све школском уредбом ирописане предмете у школи предавати, у цркви иојати и децу пјенију обучавати, осим тога иовторну школу држати и у цркв.-школским седницама перо водити. Комиетенти имају доказати, да су нравосл. Срби, оспособљени учитељи и да су иснит из мађареког језика положили. Учитељ ће плату своју месечно у напред примати. Рок стечају истиче 15. августа о. г., кад ће се и избор обавити; ирвенство имају они, који се онштиии лично нријаве. Молбенице се имају управити иа месни школски одбор. Послсдња пошта Чавош (Свауоб). У Шурјаиу, 10. (22.) јула 1893. Љубомир Лукић, Јоваи Иопов, перовођа. дркв.-шкољ. председнпк