Srpski sion

„СР11СКИ СИ01Г." . Стр. 497.

121 3-3 С Т Е Ч А Ј. Срп. правоел. цркв.-школска ошнтина у Шурјнну отвара овим стечај на једно уиражњено учитељеко мес.то при својој мешовитој вероиспоВеДНОЈ 1ПКОЈ1И. Годишња је илата учител.у: 300 ®ор. или 600 круна у. готовом новцу, 2 хвата тврдих дрва и слободан стан од 1 собе, кујне, шпајза и баш ге. Изабрани учител. би1|С дужап еве школском уредбом ирописане нредмете у школи прсдавати, у цркви појати и децу пјенију обучавати, осим тога иовторну школу држатп и у цркв.-школским седппцама неро воднти. Комиетенти имају доказати, да су правосл. Срби, оснос.обљени учитељи и да су исппт из мађарског језика ноложили. Учнтел. ће плату своју месечно у напред примати. Рок стечају истиче 15. августа о. г., кад Не се и избор обавити; првенство имају они, који се општини лично пријаве. Молбенице се имају управити на меснп школски одбор. Последња пошта Чавош (Свауов). У Шурјану, 10. (22.) јула 1893. ЈВубомир Лукић, Јован Попов, прровођа. цркв.-ткол. председник.

Е р . 31.

128 2—3 С Т Е Ч А Ј. Овпм се распиеује стечај на ново установљено меето грштељице на четвороразредној женској верозаконској школи у Вел. Средишту. Са овим местом скопчана је плата од 320 ф. а. вр., коју оиа месечно у папред прима, 40 ф. за држан.е поФторпе школе 10 ф . у име иисарничког наушала, Ј / 2 ланца пољске баште, на коју је учитељица дужна порез п еквивалент нлаћати, 4 хвата тврдих дрва, слободан стан еа 2 собе, кујном, шпајзом, нодрумом, шупом, шталом п пространом од авлије одељеном баштом. Изабрана учител.ица дужна је све, па основу школског иаставног плана одређене предмете деци предавати, као и ручпи рад и кућаретво, и с дсцом света богбслужења похађати. Осиособљене учитељице, које жсле ово место заузети, имају евоје молбеиице, еа нужним сведоџбама снабдевене, до 22. августа 1893. црквено-школском одбору иоднети. Приметити ее има, да ће изабрана учитељица тек 1. октобра, односно 1. новембра евоје место моћи заузети, од којег дана ће јој се н плота унутити. Из седнице црквено-школског одбора у Вел. Средишту 11. јула 1893. држане. Црквено-школски одбор. 132 1-3 С Т Е Ч А Ј. На основу налога сл. Еиарх. Школ. Одбора у Тамишвару из седнице од 27. маја т. г. бр. 119. Е1110. а по решењу местне срп. прав. цркв. школске скупштине бр. 12. Ц. С. расписује се стечај па једно учитељско и једно учитељичко место у Кчрлову. Плата је учитељу годишње 500 Фор. а учитељици 400 Фор., уз то обојима но 2 хвата сламе за огрев, а за школе колико иужно буде; но 5 Фор. годишње у име писаћег ирибора. У име станарине, донде, док им се прописани становп не нодигиу, — свакоме по 70 Фор. годшнње. Изабрани учител. и учител.ица биће дужни делатн у онпм разредима, које им местнн Школеки Одбор додели. Учитељу снада у дужноет недељиим и празничним данима у цркви при св. богослужењу појати, а учитељици у г својим разредима женски ручни рад предавати. Компетенти имају доказати, да еу учитељеку школу у Сомбору сврншлп п да су оеиособљени из мађареког језика. Рок пријаве је до 29. Авгуета т. г. по ст. У Кирлову (ТогопШ те^уе) 18. јула 1893. г. М. Ст. Васић. Аркадија Паић, перовођа. председник Шк. Одбора.

- ОГЛАС. 1зо 2 -з 93 Уиисивање учсника за шк. годииу 189 3 / 4 на овдашњој сргг^вел. гимназији почиње 1. септембра ио р. кал. У I. разред примају се ученици на оспову сведоџбе од IV. разреда осповне школе, или па основу пријамиог исиита; у остале разреде иа основу сведоџбе од претходиог иижег разреда. Сви учеиици без разлике нлаћају ио 2 ф. уписне таксе, по 1 ф . на библиотеку, ио 3 ф. за „бапИав" и по 70 п. на друге пристојбе. То се плаћа нри уписивању и од тога се нико пе опрашта. Школарину илаћа сваки учеиик ио 15 ф. на годину. Од нлаћања школарине могу бити опроштени они, који докажу сведоџбом школском, да се добро владају и да у наукама добро успевају, и сведоџбом сиромаштва, да су еиромашни. 31. аугуста држаће се поновни испити. По закл.учку ироФесорске коВФеренције од 18. новембра 1884. бр. 46. и одобрењу тога закл.учка од стране всл. Патроната ове гимназије од 10. (22.) децембра 1884. бр. 139/140 губе право на понављање испита они ученицп, који на гореозначеии термин не дођу, да понове иеиит. У Повом Саду 26. јулија 1893. Уирава срн. вел. гимназије.