Srpski sion

С ФР . 102.

„СРПСКИ СИОН."

Б Р . 7.

По § 6. и. з. кад овако добијене сведоџбе прелазник покаже свећенику оне цркве, у коју је рад да иређе, дотична је црква тиме потпуно овлашћена, да га прими у своје крило. По § 7. и. з. свећеник, коме је прелазник своје сведоџбе показао, код кога, је дакле прелазак извршен, дужан је о томе известити свећеника оне цркве, којој је пре тога припадао нрешавши. По § 11. и. з. мешовите бракове може ма које странке свећеник правоваљано венчати. III. У Аустрији. И у Аустрији, као што рекосмо, постоји посебан државни закон, и то закон од 13. (25.) маја 1868. г. (бр. 49. државног земаљског листа), у ком се говори о верском васпитању деце, рођене у мешовитим браковима, и ван брака, и о верском прелазу из једне у другу веру. По 1. чланку и. з., деца • законита, или њима равна следе вери својих родитеља, ако оба спадају истој вери. У мешовитим браковима, мушка деца следе вери очиној, а женска материној. Ну, родитељи могу пре или после склопљеног брака уговорити, да ће обратио женска деца следити вери очиној, а мушка материној, или да ће сва деца без разлике пола следити вери очиној или материној. Не буде ли се могла уиоравити која од наведених законских установа, има установити онај, коме припада право одгајати дете, којој вери да оно следи. Реверзи, издани свећеницима, у којој се цркви имају Деца крстити и васиитати, немају обавезне моћи. По 2. чланку и. з. вера, у којој се дете васпита по наведеним установама, не сме се нроменути, док оно само по слободном свом избору то не учини. Ну родитељи, који су но У Земуну, 20. јануара 1894. г.

1. чланку власни установити уговором, у којој се вери имају деца њихова васпитати, могу њихову веру променути, ако нису навршила 7. годину. Ако један од родитеља, или ако оба промену веру, или ако ју је променула мати ван брака рођеног детета, имају се деца, која нису навршила 7. годину, у погледу вере, без обзира на уговор, који су можда склопили родитељи пре, но што су променули веру, сматрати као да су се родила носле, како су родитељи, односно мати ван брака рођеног детета, променули веру. Буде ли дете позакоњено (легитимирано) пре навршене 7. године, има се у погледу вере поступати по пропису 1. чланка. По 4. чланку и. з. после навршене 14. године, властан је сваки, без разлике пола, одабрати себи веру по свом слободном осведочењу, и власти су га дужне у том избору штитити. По 6. чланку и. з. да иступ из цркве или вере узима законите иравне последице, треба особа која иступа, да пријави иступ свој политичној области, која ће пријаву приопћити свећенику остављене цркве или вере. Приступ у ново одабрану цркву или веру, има дотични пријавити односноме свећенику те цркве иливере.

Ко се од браће свештеника узбуде држао у појединим случајевима, при иитању верском деце, рођене у мешовитим браковима, или ван брака, и при верском прелазу из једне у другу веру, онако, као што смо ми овде за све могуће случајеве навели, како треба да поступа; тај нека уверен буде, да не ће долазити у неприлику, као што многи наши свећеници из незнања, због тих ствари, врло често долазе, те морају да одговарају за свој незаконити поступак.

»4-* „0 устројству меспих српских црквепих скупштина и одбора, у митрополији Карловачкој, и о избору њихових чланова". (Наставак.)

* * Тако прештампавамо, својом иобудом и но жељи вредног г. проте Дим. 1'увирца, и онај део његове раснраве, који може свакоме по-

служити, као упутство и ноука у нитањима, која се односе Иа састав и копститумсање црквених скуиштина и одбора и избор њиховш чланова, а којим се разјашњује и схват-