Srpski sion

Вр. 11.

„СРПСКИ СИОН."

С тр . 175.

ОГЛАСИ.

Бр. 5. М. Шк. Од. ех 1894. С Т Е Ч А Ј. 35 1-3 На сомборским салашким српеким вероисповедним школама, а наиме: на Ранчеву, Жарковцу, РадојевиЛимм и на амбулаторној школи ОбзирМ-илчиЛгша, овим се расписује стечај, ради сталлог иопуњеља дотичних учитељских места. Од компетената се тражи, да у сваком погледу имају законом прописану квалиФикацију. На прва три места могу се искати и испитане учитељице. По избору Општинском, овај ће Одбор осим амбулаторног, изабрана лица разместити на места на која он за најзгоднија на))е. Са сваким од ових места скопчана је годишња илата од 400 Фор. а. вр. и стан у нарави; а амбулаторном учител>у даје се још годишњи доплатак од 50 Фор. а. вр. на зимње одело односно подвоз. Рок стечају излази од првог дана публикације у званичном листу „Српском Сиону" па за 6 недеља. Изабрани учитељи односно учитељице своје ће учитељско званије нримити 1. септембра о. г. од када ће им се и нлата издавати. Из седнице м. Школског Одбора, држане у Сомбору 22. Фебруара (6. марта) 1894 Никола Ђ. Вукићевић, председник м. Шк. Одбора. Ст. Коњовић, перовођа. АД К. 99/107 ех 1894. Е Д И К Т. 34 !- 3 Услед бракоразводне молбе Анке НинковиЛ јнгђ. ТеодоровиА из Карловаца иротив супруга јој Петра Нинковића-Буковчанина, који је иезнано куда у свет отишао — настојећим се позива речени Петар, да у року од 6 месеци, рачунајући од првог уврштења овог едикта у новине, консисторији овој или сам лично предстане, или место пребивања свога обзнани, пошто ће се иначе иротив њега поведена бракоразводна парница и без њега окопчати. Из седнице Арх. Консисторије у Карловцн 22. Фебруара (6. марта) 1894. држане. Архидиј ецезална Консисторија. С Т Е Ч А Ј. 28 з-з На упражњено место срп. вер. забавиље у Кумани овим се стечај расписује. Нлата је забавиље: 300 Фор. са нетогодишњим доплатцима, у име стана и огрева 99 ф. све донде док општина ова у стању не буде стан у нарави дати. Рок стечају траје до 12. (24.) марта о. г. У Кумани, (Банат) 14. Фебруара 1894. год. ШколсКи одбор.

С Т Е Ч А Ј. 33 1 -3 На упражњено место пароха у Руми са нлатом III. разреда,, овим се отвара стечај. Који желе место то получити, имају своје ваљано устројеие молбенице, ако су из стране епархије путем своје надлежне консисторије, ииаче иутем надлежног им протопресвитера до конца априла о. г. овамо поднети. Из седнице консисторијалне у Карловци 22. Фебруара (6. марта) 1894. држане. Архидијецезална Консисторија.

Бр. 2. 1894. СТЕЧАЈ. 30 3-3 По налогу славног Епарх. Школског Одбора у Вршцу од 30. децембра 1893. II 1553. III. 67. 1893. овим се ради ионуњења. учитељског места на вероисиоведној срнској школи у Вел. Маргити, Торонталској жупанији, стечај рас.писује. Плата је учител^у 300 Фор. а. вр. у готовом новцу, слободан стан у школском здању, еа врло лепом баштом, где има и шпалир засађен виновом лозом; једап и по ланац ораће земље, која је за ову годину житом посејана, а на коју учитељ порезу плаћа; два хвата тврдих дрва и два хвата сламе за огрев, и од погреба где позват буде 50 новч Учитељу спада у дужност све предмете високим уредбама прописане нредавати, децу у црквеном појању обучавати и десну иевницу држати. — Рок стечаја траје до 25. марта ове године п. с. к. На ово место комнетовати могу само они који су у Сомбору за учитељско звање оснособљени и који су као такови положили иснит из мађарског језика. Првенство нак имају оии који се лично пријаве и у цркви нри служењу св. литургије нојали буду. Молбенице имају се слати на потиисани школски одбор. Вел. Маргита, 18. Фебруара 1894. г. Мита Николип, Васа Стоић, перовођа. председник.

Камшавке. 25 3-20 За г. г. мирско евештенетво, а по одлуци и благослову српског светог синода од 21. октобра 1893. год. од отворено нлаве чоје и кадиФе, израђујемо и то: од најФиније чоје и кадиФе. Молимо г. г. протојереје и свештенике да нам ее с поруџбином обраћају. Земун, 16. Фебруара 1894. год. С поштоиањем Витомир Марковић и Павловић, кројачи цркв. и свештен. одела и кројачи цркв. утвари