Srpski sion

Б р . 31

„СРПСКИ СИОН."

С тр . 491.

успех. Бидо је свега 19 ученика. Желило што боља напретка овож просветном заводу. — (Прш!омо& општини у Дрежници.) Јављају наж, да је преузвишени г. бан гроф Куен-Хедервари дозволио из зежаљских средстава сриској православној црквеној општини у Дрежници, у горњо-карловачкој епархији, 500 фор. а. вр. у иже припомоћи за поиравак парохијалнога стана у Дрежници. Ч и Т 7 ЈБ А. — (| ХристИФОр ВукОЈИЧИб) архимандрит манастира с.в. Тројице, нреминуо је 14. јула о. г.

Српска православиа црквено-тпколска општина у ЈЈљевљима јавља нам о покојпику ово: Архимандрит Христифор ВукојичиЛ, наш узорити и дугогодишњи председник, примивши тајну св. причешћа, преселио се у вјечност у четвртак 14. јула о. г. у 6 сахата после подне, у 62-ој години свога живота, а у 38-ој години свога службовања, а 15. јула у 3 сахата после подне сахрањен је уз велико учешће цијелога парода без разлике сталежа, пола и година. Сахрањенје код манастира св. Тројице. Опијело су свршпли 10 свештеника. У цркви је држао говор наш свештеник Јован В. Госпић, а на гробу наш учитељ Јоваи Митрановић. Нека је вечна успожена честитом покојнику!

ОГЛАСИ.

С Т Е Ч А Ј. т 1-3 Оставком г. Паје Борјановића, срп. народ. вероисноведног учитеља, овим се расписује стечај за учитеља муш. Јшзреда у Тиса Св. Миклошу. (Торонталека жунанија.) Плата је учитељу : у готовом новду 400 ®ор. а. вр., 40 Фор. а. вр. у име држања повторне школе; 3 ланца а 1600П добре ораће земље на коју земљу учитељ сам плаћа све терете; слободан стан са две патосане собе, кујном, подрумом и шталом у новосазиданој муш. школи, и огревом у слами, или место овог саразмеран еквиваленат у новцу. Изабрани учитељ дужан ће бити школ. уредбом прогшсане све предмете деци предавати, у цркви недељом и свецем, као и у ускршњи пост средом и петком на јутрењу и пређе-освећеним литургијама појати. Рок пријаве је до 14. (26.) авг. о. г. а избор ће се 15. (27 ) авг. о. г. обавити. Изабрани учитељ ступиће у звање 1-огсеит. о. г. по новом. Из седнице м. школ. одбора, држане у Тиса Св. Миклошу 12. (24.) јула 1894. г. Димитрије Ћирић, парох, председник месног шк. одбора. С Т Е Ч А Ј. 116 1-3 Расписује се стечај на упражњено учитељско место у Сри. Кларији, за I. и II. разред срп. нар. вероисповедне школе. Учитељска плата годишње састоји се: у готовом новцу 350 Фор. (или 700 круна), 3 1 / а ланца ораће земље, на које изабрани учитељ порез плаћа, 2 хвата тврдих дрва, слободан стан од 2 собе и кујне са баштом од 200 квд. Сламе колико нотребује. Од погреба, где позват буде, 50 нов. Изабраном учитељу у дужност спада школ. уредбом нрописане предмете предавати, у светој цркви за левом певницом појати, школску децу у цркв. појању обучавати.

Компетовати могу само Срби православне вере, који су у Сомбору за учитеље оспособлвени, и који су потпуно вични мађарском језику и појању. Новоизабрани учитељ наступиће у своје звање 1. септембра о. г. Учитељ ће плату месечно у нанред примати. Рок стечаја је 21. августа, када ће се и избор обавити. Који се лично представи, првенство има. За путни трошак не добија ништа. Из црквено-школске скупштинске седнице, држане у Сри. Кларији (п. р. 2бот1)о1уа, ТогопШ т.) 24. јула 1894. год. Душан Јов. Которач. Јован Стојков, перовођа. председник. СТЕЧ А Ј. 98 з-з Ради иопуњења учитељског места при српској вероисиоведној школи у Борјаду (ВогјаЛ, Вагапуа гае§уе) отвара се овим стечај. Плата је у новцу 92 Фор., осам и ио ланаца ораће земље, 1 ланац ливаде, три хвата дрвд, комад баште изван села и комад код куће, за пероводство 4 ®ор., 10 метери жита, 10 к. метери кукуруза, стан састојећи се из две собе, кујне, коморе, и штоларних ирихода од прилике 15 Фор. Изабраном учитељу спада у дужност, осим ирописаног предавања у редовној повторној школи још и певачке дужности обављати у цркви и ван цркве уз свештеника. Конкурирати могу са уредно снабдевеним молбеницама свршени преиаранди или оспособљени учитељи, који су испит из мађарског језика положили. Молбенице нека се изволе на потписаног председника школ. одбора нослати. Рок пријаве траје до 15. аугуста по пашем к. о. г. када ће се избор обавити. У Борјаду 5. јулија 1894. Димитрије Грујић, парох и председник.