Srpski sion

БР. 81.

„СРПСКИ С ИОН."

С тр . 493.

УПРАВИТЕЉА ЛЕОПОЛДА ЛАВДЕС1АНА висок. кр. угар. министарством наставе правом јавности овлашћена дечачка шкода и васпитни завод (оа шеот разреда грађанска школа) у СУБОТИЦИ (у Бачкој). Ова грађанс.ка школа спрема своје питомце за препарандију, трговачку академију, индустријску и кадетску школу; оспособљава их за звања државна, трговачко-индустријског иодухвата ; за чиновнике обезбеђујућих и банкарских завода. Слушаоци ове школе могу прећи у школу шумарско-земљоделску и марвено-лекарску. У заводу се учи и говори: ерпеки, мађареки, немачки и француеки. Брижљиво васпитаље, савесна пажња на наклоност, којој струци питомац тежи. Строг надзор. Цене умерене. На захтевање се шаљу програми бесплатно. •ђаци, који у школама нису уопех постигли, или одрасли који 6и хтели чиновници постати а немају атестата од четврте односно шесте грађанске школе, примају се и савеено припремлју, да убрза дотичне испите положити могу.

51 8—10

Бр. 22. М. Шк. Од. 1894.

100 3—3

С Т Е Ч А Ј. На сомборској салашкој српској вероисповедној амбулаториој школи у Обзир-МиличиЛима овим се стечај расписује ради сталног понуњења учитељског места. Од компетената се тражи, да у сваком по гледу имају законом проггасану квалиФикацију. За сталног ће се изабрати само мушки, а у случају да се од мушких не би нико приЈавио, то ће се у привременом својству и женскиња поставити. Са овим местом скопчана је годишња плата од 400 Фор. а вр. и стап у нарави; осим тога још годишњи дошгатак од 50 ®ор. а. вр. на зимње одело односно нодвоз амбулаторног учитеља. Рок стечају излази од првог дана публиковања у званичном листу „Српском Сиону" иа за шест недеља. Изабрани учитељ примиће своје учитељско звање 1. септембра о. г., од када ће и плату добијати. Из седнице м. Шк. Одбора, држане у Сомбору 8. (20.) јула 1894. Жарко Ј. Поповић, Н. Ђ. Вукићевић,

зам. перовођа.

председник м. Шк. Одбора.

С Т Е Ч А Ј. 107 8-8 Овим се по ново расписује натечај за учитељско место на вероисповедној школи у Арадгају, с којим је скопчана плата у износу годишњих 350 ф ., са станом у парави, са баштом и ритом, 5 ®ати дрва, 12 Фор. за пероводство и 12 ®ор. за иослугу. Учитељу у дужност спада редовно обдржавати школу, обучавати децу у појању и у цркви појати. Рок је стечају до Преображења. Молитељи имају своје ваљано обложеве молбенице потписаној општини иослати. Из седнице држане у Арадгају (Агас1§ај, ки1уагов) 1894. год. 10. јула. Самуило Поповић, Михамло Нецин, перовођа. предоедник. А<1 Ш. С. 156 през. ех 1894. С Т Е Ч А Ј. 105 з-з Да. би се у смислу решења Српског Народног Школског Савета од 29. марта (10. апр.) о. г. бр. 40./42. могао отворити 1. септембра нрви разред успостављене православне сршке мушке учитељске школе у Пакрацу, расписује се овим стечај на два ирофесорска места у истој школи, и то једно за катихету и проФесора српског и црквено-словенског језика, црквеног појања и иравила, а друго за проФесора педагогијских, природних, математичких и осталих наука, које су школском уредбом за учитељску школу прописане. За катихету се иште, да је свршени богослов са гимназијским испитом зрелости и да је иотпуно вешт црквеном иојању а дужан ће бити, ако још није свештеник, ступити у свештенички чин. За другог ироФесора се иште, да је свршио педагогијске науке на вишем којем Педагогијуму или на свеучилишту, и да је стручпи про®есорски испит иоложио. Оба избрана проФесора дужни ће бити, сваки у 18 седмичних часова, све уредбом школском за први приправнички разред прописане предмете у смислу наставног плана предавати и сматраће се у смислу уредбе за српске народне школе за прве две године службовања као привремено постављени. Плата је свакога редовног ироФесора 1000 Фор. и 10°/ 0 станарине; осим тога примаће они после сваке петогодигање ревиостне службе 100 Фор. годишњега доплатка, а после 30-годишње службе у учитељској школи имају право на мировину у износу постигнуте илате. Ваљано инструиране молбенице имају се до 1. (13.) августа о. г. поднети Српском прав. Народном Школском Савету у Карловцима. У Карловцима 1. (13.) јула 1894. Пр едсе дништв о Српског Народног Школског Савета.