Srpski sion

Стр. 506.

„СРПСКИ

Бр. 3.2

стшшстичкој својој вјештини, читајући овако унакарађене књиге. На скоро иза те моје критике тијех књига добијем иозив од родољубиве штампарије Браће Јовановића из Панчева, да се иримим ирегледања и дотеривања „Апостола и еванђеља Шатонових", кад сам их већ огласио за несходне, па ће их они тако дотеране ирештампати дати. Ја се радо нримих понуде те, јер знадох каке ми муке задаваху „Апостоли и еванђеља" до сада редиговаиа и толико по школама нашима раширена, кадгод их дадох ђацима својима у руке. И ево сад их има народ наш прерађене и дотеране, и ако са незнатним ситним погрешкама. без којих оваке књиге и при највећој пажњи бити не могу. С тога препоручујем горе споменуту књигу сваком брату Србину, а нарочито нашим српским школама, као далеко савршенију од осталих књига њене врсте, да је набаве за ђаке иаигих школа, а и иначе за љубитеље св. Писжа. При свем толиком трошку и труду, исту је цијену придржала тој књизи честита књижара Браће Јовановића, 75 новч. Иконице су у њој задржане оне досадање, ма да их ја у свему не одобрих; само сам их друкчије разредио. А сад нека приме г. г. Браћа Јовановићи моју

захвалу на тој готовости и пожртвовању, а смијем рећи и захвалу мојих бивших ученика, који су ме баш и потицали на прерађивање те књиге, и нека остану у увјерењу, да су лијепу услугу тијем учинили просвјети нашој, али нека се не задрже само код ове књиге, но нека наставе и код осталијех, па ће лијеп спомен оставити потомству иашем. У Мохачу, о жајци Анђелини 1894. Гаврило БољариЋ, окружни прота мохачки. — Дата је у штампу и на скоро ће бити готова књига под називом Кључ за лако изналажеве отепена сродотва. Написао Атанасије М. ПоповиЛ, предавач богословије. Књига ова излази с благословом Његовог Високонреосвештенства Архиепископа и Митрополита Србије господина Михаила. — Црквено правило с објашњењима и поретком богослужева. На основу црквеног устава и практике написао Живко С. Ђранковић, члан духов. суда епархије нишке и хонорарни учитељ црквеног иевања и правила у учит. школи. — Књига ће бити готова до краја септембра о. г., изнеће 10—12 табака мале осмине, а цена јој је 1 Ј / 2 динар.

ОГЛАСИ.

С Т Е Ч А Ј. 125 1-3 Од стране цркв. школског управног одбора у селу Ђођани овим се расписује стечај за учитеља на вероисповедној четворо-разредној мешовитој основној школи. Компетенти ваља да еу нотпуно оспособљени у смислу постојећих закона и уредаба са обзиром на предавање и мађарског језика, да су Срби нравославне вере, а биће изабраном учитељу још дужност децу и цркв. пјенију учити, с њима у Цркву ићи и у цркви појати а и дужност перовође вршити. Плата је учител>у годишње 300 ф ., стан, врт и огрев. Рок је пријаве до 1. (13.) сеп-гембра о. г. Пријаве за ово место ваља упутити на нредседништво школског одбора у Бођани (и. р. Уајвгка — В. В. те^уе). Из седнице одборске 1. (13.) августа 1894. Школски Одбор.

ЗА ЈЕДНОГОДИШЊЕ ДОБРОВОЉЦЕ -=?■ С"3"ботшл;и:. Они младићи који нису свршили средње школе и немају исиита зрелости, који би морали код војске три године служити, могу добити дозволу да једну годину као добровољци служе, али морају пријамни испит иред главним заповедништвом војеним положити. За овај испит може се у моме заводу спре-

мити. Од мојих ученика многи су већ добили дозволу за полагање испита, миоги су исти положили, њихово време у војсци одслужили и сада су офисири у резерви а многи бада у во.ј сци служе. Ко би се желио у моме заводу спремити за испит, нека се изволи на мене обратити, где ће оиширно унутство добити. Приправници не могу бити млађи од 17, као ии старији од 20 година. Леополд Ландееман С Т Е Ч А Ј. Усљед налога славног Епарх. Школског Одбора Вршачког, ради сталног нопуњења учитељског места на срп. вероисповедној школи у Потиорњу, у тамишкој жупанији, овим се стечај расписује. Плата је избраном учитељу 300 о>ор. ав. вр., слободан стан и х / 4 ланца кућевне баште. Избрани учитељ дужан ће бити све законом ирописане предмете у школи иредавати,у цркви појати, и децу школску у црквеном појању обучавати. Комиетовати могу само оии, који су сомборску препарандију свршили, и испит из мађарског језика положили. Рок стечају до конца августа месеца по нашем календару о. г. Из седнице Сри. Црквено-Школског Одбора у Лотиорњу 29. јулија 1894. држане. Црквено-Школски Одбор.