Srpski sion

„СРИОКИ сион. а

С. 0. 2438. ех 1894. С Т Е Ч А Ј. 109 з-з Ради иопуњења два, евентуално три стичендијска места у заклади пок. Тавре АдамовиЛа овим се отвара стечај. Стииендија из ове закладе изкоси годишље 300 ф . авр. за ученике средњих школа, а 400 ф. авр. за слушаоце академијских наука. Стипендију могу получити сиромашни ученици српске народности и православне вероисповести, који су доброг владања, марљиви и добро се уче. Сродници основатељеви имају првенство. Питомци ове стип. закладе могу своје науке само у отачаственим заводима у Угарској и Хрватској и Славонији слушати, а само се по дозволи вис. кр. уг. владе могу и у иноземству учити. Молитељи треба да поднесу своје крштеним писмом, школском сведоџбом, сведоџбом сиромаштва и лечничком сведоџбом о том да су здрави, обложене молбенице до 19. (31.) августа 1894. саборском, одбору у Еарловцима. У Карловцима, 15. (27.) јула 1894. год. Председништво Саборског Одбора. С. 0. 2439 ех 1894. С Т Е Ч А Ј. 110 з-з Ради попуњења стииендијског места за струку трговачку у заклади ИетровиЛ-Хариша овим се расписује стечај. Стипендију из ове закладе, која износи год. 300 Фор. авр., могу получити само младићи срнске народности и источно-православне вероис новести из земаља угарске круне, а изабрани питомац моћиће своју стипендију само у наставном којем заводу у земљама угарске круне, а тек изнимно и по дозволи вис. кр. уг. министарства богочасти и јавне наставе и у којем заводу у другој половини аустро-угарске монархије или у иноземству уживати. При једнаком својству молител,а имају првенство они, који су без имања, пред онима, који таковога поседују, а у истим околностима имају ирвенство пре свих сродници основател>а пок. Марије Хариша рођ. Петровићеве и мужа јој нок. Григорија Хариша из Земуна. Молитељи имају своје, крштеним писмом, лечничком сведоџбом о каламљењу богиња и стању својег здравља, школском сведоџбом о до сад свршеним наукама и најиосле сведоџбом политичне власти о својем имовном стању обложене молбенице саборском одбору у Карловцима најдаље до 19. (31.) августа 1894. ноднети. У Карловцима, 15. (27.) јула 1894. Председништво Саборског Одбора.

Бр. 202/1894. 0 Г Л А С. 123 1-2 Уписивање ученика за шк. год. 1894/5. на овдашњој срп. вел. гимназији иочиње 1. сеитембра по рим. кал. У 1. разред примају се ученици на основу сведоџбе од IV. разреда основне школе, или на основу нријамног испита; у остале разреде на основу сведоџбе од иретходног нижег разреда. Сви ученици без разлике плаћају по 2 ®ор. уписне таксе, по 1 Фор. на бпблиотеку, по 3 ф. за „ЗапИаз" и по 70 н. на друге потребе. То се плаћа при уиисивању и од тога се нико не опрашта. Школарине плаћа сваки ученик ио 15 ф . на годину. Од плаћања школарине могу бити опроштени они ученици, који докажу сведоџбом школском, да се добро владају и да у наукама добро успевају, и сведоџбом сиромаштва, да су сиромашни. 31. аугуста држаће се поновни исиити. По закључку ироФесорске конФереиције од 18. новембра 1884. бр. 46. и одобрењу тога закључка од стране всл. Патроната ове гимназије од 10. (22.) децембра 1884. бр. 139/140. губе нраво на поиавл 3 ање испита они ученици, који на гореозначени термин ие дођу, да ионове испит. Из прихода од светосавских беседа уживаће и идуће шк. године њих 14 ученика ове гимназије по 10 ф . месечно припомоћи. У Новом Саду, 14. аугуста 1894. Управа срп. вел. гимназије.

С Т Е Ч А Ј. И7 2-з Оставком г. Паје Борјановића, срп. народ. вероисповедног учитеља, овим се расиисује стечај за учитеља муш. разреда у Тиса Св. Миклошу. (Торонталска жунанија.) Плата је учитељу : у готовом новцу 400 Фор. а. вр., 40 Фор. а. вр. у име држања иовторне школе; 3 ланца а 1600(1] добре ораће земље на коју земл.у учитељ сам илаћа све терете; слободан стан са две иатосане собе, кујном, подрумом и шталом у новосазиданој муш. школи, и огревом у слами, или место овог саразмеран еквиваленат у новцу. Изабрани учитељ дужаи ће бити школ. уредбом прописане све предмете деци иредавати, у цркви недељом и свецем, као и у ускршњи пост средом и петком на јутрењу и пређе-освећеним литургијама иојати. Рок пријаве је до 14. (26.) авг. о. г. а избор ће се 15. (27 ) авг. о. г. обавити. Изабрани учитељ ступиће у звање 1-ог септ о. г. по новом. Из седпице м. школ. одбора, држане у Тиса Св. Миклошу 12. (24.) јула 1894. г. Димитрије Ћирић, парох, председник месног шк. одбора.