Srpski sion

Б р . 32.

С тр . 501.

прашине и врућине главу изгубити! Али, оиет зато Га је жарка љубав ирема цркви и народу свом ернском на овај м*учни и далеки нут нагнала, те рече: како би ее радовао, да можејош једном у м. Бешеново доћи, да онрављену цркву освети, па макар још и већа жега и нрашина била. Разуме се, да на тако родољубивом одговору, није било краја усклицима бурног одушевљења. Још је било лијепих здравица, а особито се је високопречасни госнодин, Авакум Стајић, прота митровачки, с његовом здравицом Његовој Светости одликовао. То је била у изванредном патосу изречена здравица, којом се, у име српскога народа и његова евегатенства, и на овом мјесту изражава најтонлија благодарпост и признање Његовој Светости, нашем дичном Патријарху Георгију, на Његовом неуморном раду око унапређења српске цркве и школе; на Његовом одважном држању при одбрани

права срнске цркве и народа на „наЈстраганијем" мјосту и на Његовим изобилним доброчинствима, које Он српском народу — где год треба — у великој мјери чини. Хвала Бам, г. нрото, Би сте праву истину рекли, а свима нама образ освјетлали! У 6 с. посље подне онростисмо се са Његовом Светости, целивајући Му свету десницу и желећи дуг живот и сваку срећу на сваком кораку Његовом; јер смо дубоко убјеђени, да све што чини, да то чини за срећу и напредак цркве Своје и милога народа Свога српскога, кога Он неизмјерно љуби, гато је и овом приликом очигледно показао. Кад је сједала Његова Светост у кочије, силни се народ слегао, а бурпо и дуготрајно „Живио" по манастирској порти и убавој дубрави разлијегало се на све стране. Гедеижх.

& Не обмањујмо се у погледу бројног кретања нашег народа, а на оенову кривог обрачунања изведеним резултатима. (Свршетак).

На тврдом темељу, дакле, зидајући, наводимо овде ону чињеницу: да је у протоиресвитерату новосадском било 1864. године 32665. срп. прав. становника. 1891. „ 31915. „ Дакле за 27 год. нестало је 750 ерн. прав. становника. Па како у овом протопресвитерату српски живаљ с дана у дан бројно опада, неће излигано бити да видимо бројно кретање срп. прав. народа какво је било у протопресвитерату новосадском крајем године 1892? По горе поменутом „Извјегатају" на страни 127. читамо: да је срп. етановнигатво крајем 1892. године износило свега . . . 30855 душа. А кад у рачун узмемо да је у истом протопонијату крајем 1891. било 31915 „ онда је чисто као сунце, да смо у прот. новосадском за једну годину еамо изгубили 1060 срп. прав. становника. Ал и ово је крив рачун, те на основу оваковог обрачунања никад не можемо право стање ствари дознати. Овде треба ону најглавнију чињеницу, онај

једном већ постигнути највећи број душа, упоредити са оним бројем дугаа, који се крајем 1892. године показао, и тек онда ћемо се уверити, колико смо за 28 година бројпо опали. Било је дакле у протопр. новосадском 1864. године 32665 сри. прав. становника. 1892. „ 30855 „ За 28 г. дакле 1810 „ „ „ изгубљено је у протопр. новосадском. Ето ти, брате Србине, нраве слике и ирилике у иогледу бројног кретања срп. прав. народа у протопр. новосадском. Ту је излигано свако друго разлагање. Сећајмо се само: колико иас је било на броју прије 28 година (1864.), а колико нас је на окупу било носле 28 година (1882.), нак да се сити наплачемо! И са овим би довргаио свој чланак о бројном кретању српског православног народа, односећи се на неке и неке криве појмове, као што сам то у овом свом чланку местимице ириметио; а сваки брат Србин, који само и најпростији рачун „скупљања" и „одузимања" разуме, нека учини пробу и ио души каже: стоји ли тако, како сам ја извео? или онако: како је то у „С. Сиону" и на другом месту приказано!

* V •>