Srpski sion

В р . 44.

,СРПСКИ сион. с

С тр . 703.

и где потребно буде упозорити своје стадо на вука који се прикрада. Своју пак хришћанску и 1гравославну дужиост, у погледу жолитве за сједињење, и од сад ће — без икаквог позива него по дужности својој — вршити, молнтвом при свакој св. литур гији, у јектенији: „соединитЂ нхт. свнтЉи своеи соборн^и и апостолвстЉи деркви" — а та је црква нравославна, од које су римљани отпали, и којој нек се поврате, цак је сједињење готово. КЊИЖЕВНЕ БЕСТИ. — Чудеса преовете Богородице. С кратким шукама написао игуман Дионпсије МиковнИ , управитељ манастира Бање у Воки Которској. — Књига прва. — Прештамнано из „Бос.-Херц. Источника — Сарајево, нрва српска штампарија Ристе Ј. Савића, 1894. — 8-на, стр. 112. — Цена 25 новч.

а. вр. — Књигу ову издала је Мнтрополија Дабробосанска, а може се добити код уредииштва „Источника" у- Сарајеву. У овој књизи садржано је двадесет чудеса свете Богоматере, која је вредни писац описао но разним авторима, а уз свако чудо додата је лепа морална поука. Захвални смо честитом нисцу на овој красној работи. А књигу ову препоручујемо што топлије свакој српској православној кући ради утврђења у хришћанској вери и моралу.

0ДГ0В0РИ УРЕДНИШТВА. Г. Ј. Ж. у Е. Учинисмо Вам по вољи. Г, В. В. у С. Вама не можемо. Г. И. В. П. Уступите другом. Г. Т. Е. у Ф. ГГослали смо Вам.

ОГЛАСИ.

ЈАБНА ДРАЖВА. 171 Дана 1. (13.) новембра т. г. у 10 сати пре нодне продаваће се на јавној дражби у манастиру Беочину окогодишња шумска сеча, која се саотоји из 24 катастр. јутра. Лицитациоии услови могу се сваки дан до дана лицитације у манастирској писарни видити. Пишманлук је 500 Фор. У Манастиру .Беочину, 14. (26.) окт. 1894. Управа манастира Беочииа. С Т К Ч А Ј. 172 2—2 Пошто избрани учитељ није могао заузети своје место, јер је међувремено наименован за учитеља па друго место, расгшсује се по ново стечај за учитеља на срџској вероисповедној школи на суботичким салашима — Келебији са роком до 3. новембра о г. Плата учитељева је у готовом новцу: 360 ф. и 20 Фор. у име шк. иослуге и за набавку шк. потреба и иисаћег нрибора, уживање баште до 3 кат. јутра, која је засађена виноградом и воћн.аком, осим тога пристојан стан, огрев за школу и учитеља. Жеља је општине суботичке, да се деца осим пронисаних предмета обучавају практично у воћарству, виноградарству пчеларству и другим струкама економије, с тога ће се при избору нарочита пажља поклонити оним комнетентима, који нокажу, да су у том вешти. У Суботици, 16. октобра 1894. Милаи Милосављевић председник шк. одбора. Ђорђе Гојковић ирив. перовођа шк. одбора.

К. 1114. 1115/330 ех 1894. С Т Е Ч А Ј. 1^3 2-3 Расписује се етечај на унражн.ену иарохију Г. класе у Старом Футогу. Интеркалара има. Компетенти имају своје добро инструисане молбе путем својих претпостављених власти до 18. (30.) новембра 1894. потписаној консис-торији поднети. Из седнице еиархијске консисторије у Новом Саду 11. (23.) октобра 1894. Коисисторија Епархије Бачке. С Т Е Ч А Ј. т 1-8 На две новоотворене четвртне школе 1-ог и ГГ-ог мешовитог разреда у Мокрину -- од којих ће се једна учитељем а друга учитељицом попунити — овим се расписује стечај. Плата је, како учитеља тако и учитељице: 600 Фор.; у име станарине: 120 Фор.; у име огрева: 50 Фор. Сва ова берива примаће се из српске правосл. црквено-школске опћине. У исто време, а на основу налога сл. Епарх. Шк. Одбора у Темишвару од 22. септембра о. г. бр. 318. — овим се и на место оболелог учитеља Емила Нинковића расписује стечај. Плата је и за ово место: 600 Фор.; у име станарине: Г20 Фор.; у име огрева: 50 ®ор. с том разликом: што ће се учитељ, који на ово место буде изабрат, наилаћивати из овомесне полит. опћине. Уједно се нримећује: да ће онај учитељ, који на ово место буде изабрат, уживати само половину нлате с.ве донде, док поменути оболели учител. не буде у закониту мировину стављеп, што ће бити најдаље до иове односно до краја ове шк. године. С тога нека г. г. компетенти у