Srpski sion

В р . 5.

„СРПСКИ СИОН."

фир Николин. Светозар Жпволнов; но 10 н. г. г. Алекса Милошев, Милан Чолнћ, Гаја, Бранков, Јован Богдан. Прилози пз 4. бр. .Срлског Сиона" 99ф.40н. Свега 145 ф. 41 н. Новац је предан унрави срп. нар. дркв. фондова. КЊИЖЕВНЕ ВЕОТИ. На приказ нослате су нам ове књиге : — Црквено правило с објашвеаима и поретком богоолужења. Написао Живко ЂрапковиИ, свештеник, члан духовног суда и нредавач црквеног појања и нравила у нишкој учитељској школи. Београд 1894. Штампарија код „Просвете" — С. Хоровица. Књига је штампана с благословом Његовог Впсокопреосвоштенства, Архиенископа београдског и Мптроиолита српског. Госиодпна Михаила. Стр. 125 и ТП. Цена ? — Двије пооланице двају православних епископа у Далмацији. Против ттозива Ант. Франки, да се Славени иотчине римском патт. Од свештеника Јована НГариЛа, нароха церањског. Београд. Народна штамиарија (Обилићев венац бр. 1.) 1894. Стр. 38. Цена? 0ДГ0В0РИ 7РЕДНИШТВА. Г. С. А. у 3. У наредном броју. Г. И. III. у Т. Нримљено је. За који дан писмом опширније. Поздрав! 0ДГ0В0РИ АДМИНИСТРАЦИЈЕ. Г. Ф. М. у 0. Истина је, да трећи пут рекламујете, али је и то истина, да ми већ трећи пут шаљемо односне бројеве. Распитајте на пошти. Г. Ж. Ј. II. у С. Лист се редовно шаље. Многима. Бројеве из г. 1894. само уз готов ноС) Г. 1 Бр. : 29/758. К 0 Н К У Р С. 0 3-3 Радп попуњења иарохије жумберачко-рацгарчннске са платом V. клаее отвара се овим конкуре. Молител.и имају своје са сведоџбама о свом оспособлењу поткрепљене, са штеммлом од 50 н. снабдевене молбенице за 4 недеље дана од ирвог увршћења овог конкурса у „Српски Сион" Кон систоријуму овом поднети. Из седнице Консисторијума Епархије Будимске, у Сент-Андреји, 28. декембра 1894. држаие. Коисисторијум Екархије Будимске.

С Т Е Ч А Ј. 12 з-з На упражњено уч.итељско место у Беодри овим се стечај отвара. Платаје годишње: 430Фор., мееечно у напред, 40 Фор. за повторну школу, 16 Фор. у име дрва, 4 ланца ораће земље, на које дотични

вац можемо дати- Имамо комплетнпх листова из г. 1893. н 1894. н могу се добити увезани за. 4 фор. Умољавају се сва п. н. г. г. и славне књижаре, који су примили од ове штампарије календара њезиних на раепродају, да их најдуже до конца фебруара (по ст. к.) поврате овој штампарији са закључним рачуном. Сршка Манастирска, Штампарија. Претплатницима и дужницима. Молимо поштоване претплатнике, да ее еа претплатом за г. 1895. пожуре; а дужнике из г. 1894., да нам евој дуг у року од 14 дана за јамачно подмире, био тај дуг за претплату или за уврштене етечајеве и огласе из г. 1894. Адмнниствдија „Сцпског Сиона". ЈАВПА ЗАХВАЛАУ Врли старина наш, Јанко Калуђерски, даро вао је овдашњем св. храму божијем, дивно израђено небо, у вредноети од 440 ф . а. вр. Иети је, пре тога, поклонио цркви кивот у вредноети од 100 ф . а. вр Ма овом лепом дару потписани у име црквене општине и у име парохије овим најусрдније благодаре милостивом даривачу, желећи мујош дуга живота и лепа здравл.а, да и ону своју још узвишенију мисао у корист народа срнског, још за живота свога, као оно племенити и добри старац Герески, остварену види. У Петровоме Селу о св. Сави 1895. Панта Поповић парох. Урош Михајловић Н. Ј. Балубџић перовођа. срп. пр. црк. опш. председник. \С И. ; порезе плаћа; од укопа, где нозван буде 1 Фор.. од параетоса 50 новч., слободан стан с' баштом. Дужности су школском уредбом од 1871. г. одређене, а захтева се, да је у учитељској школи с' добрим уснехом и мађ. језик положио. У дужност учптеља спада: у цркви појање и иоучавање деце у појању; и напослетку, пероводство у цркв. 111 к. седннцама. Лична иријава узима се у обзир. Прпмећујемо још, да ће избор изабраног важити само на годину дана, ноеле које, ако нокаже добар успех у школи, биће преноручен сл. Епархијском Школском Одбору ради сталног намештења. Рок пријаве 12. (24.) Фебруара т. г. Из седнице школс.ког одбора у Ђеодри, 8. јануара 1895. Миливој Томић, парох и председник гакол. одбора.