Srpski sion

В р. 28

л:И1(;ки сиои."

О тр . 479

Ц. 0. ор. 203 ех 1895. 113 2—3 С Т Е Ч А Ј У стинендијекој заклади бароннце Ецфимпје ЈовнЛке отвара ее стечај на једно место, н то за елушаоца нише гнмназије илн реалке, еа годишњом стипендијом од 250Форнната или 500 крунаша. Молиоци треба да нриложе ове документе уз молбу: а.) крштено писмо, за доказ да су Орби православне вере; б.) школску сведоџбу од последњег течаја; в.) лекарску све^оџбу о своме здрављу; г) сведоџбу о сиромаштву, као и о моралном владању. ]'ок искању траје до 6. (18.) августа о. г. те ће се само оне молбенице узети у обзпр, које дотле стигну. Ио закладном уставу изабрани питомци морају слушати науку на јавним заводима у земљама св. Стеванове круне. А т го вољи оеноватељке, првенство имају они који су родом Старо- Бечејци, ако им је општа оцена бар добра. Тек ако ових не буде, онда — по реду оснособљења —■ долазе у обзир и други ученици, који су иравославни Срби а из земаља св. Стеванове круне. Ни један иитомац не сме у исто време уживати још коју етипендију. Из црквено-одборске седнице сриске правоел. ошптпне у Ст. Бечеју 1. (13.) јула 1895. За пгедседништво: Јован Михајловић, Стеван Жекић, неровођа. потнредеедник. С Т Е Ч А Ј~ «8 На овдашњој срп. прав. вероисповед. женској школи отвара се стечај на учитељичко звање. Плата учител.ице је год. 300 Фор. (600 крупа) 50. Фор. (100 круна) у име огрева, слободан стан с баштом. — Дужностп учитељичине означене су школ. уредбом. Молбенпце вал.а упутити на потписаног председника до 12/24. августа т. г. У Тарашу 9-ог јула 1895 г. Д. Петровић, Рада Остоић. неровођа. школ. нредееднпк. Школ. Одб. бр. 14 ех 1895. 124 1—3 С ТЕЧА Ј. На сриској основној тро-разредној верозаконској салашкеј школи у Молу, упражњ.ша су два места учитеља, на која и учитељице компетовати могу, а плата је у готовом (за с.,;ако место) 640 кр., по.1 ланца баште, слободан удобан стан са две собе, кујном и шталом. Учитол.у или учитељици 1)е у дужност спадати у школи законом нрописане предмете предавати. Од комиетепата се иште да Уу испит из мађарског јсзика иоложили. Молиоци имају своје молбенице ноднети од данас за 6 недеља овоме одбору. Из седнице мест. школ. одбора, држане у Молу 1/13. јула 1895. Школски Одбор.

С Т Е Ч А Ј.

106 2 3

На унражњена два учитељска места у карловској срн. вероисповедној основној школи, овпм се стечај ради сталног нопуњења ових места расписује. Са првим местом скопчана је годишња плата од 500 Фор. у име паушала: 5 Фор.. за држање пофторне школе — кад на реду буде — 40 ф. 2 јутра и 536|П 0 ораће зе.мл>е, на коју ће учп тељ државнн иорез п еквивалент плаћати, слободаи стан састојећи се из: 3 собе, кухиње и и 3 хвата сламе за свој огрев. Сва берива нри маће из благајнице овомесне политичне оићине. Садругим местом скопчана је годишња плата од 500 Фор., у име паушала: 5 Фор. за држање поФторне школе — кад на реду Г>уде — 40 ф. слободан стан, састојећи се из : 1 собе и кухиње — док се не ирошири — а 2 хвата сламе за свој огрев. Сва берпва прпмаће пак, пз благајнице овомесне српске православне црквеношколске опћине. Ујдено се примећује да г. г. комиетенти, у својим молбеницама и то изволе назначити: на које од та два места комнетују. Изабраним учитељима еиадаће у дужност све шкоском уредбом иронпсане предмете у школи предавати, у цркви иојати и уједио доказати: да су исиит из мађарског језика ноложили. Установљену илату почеће приматп 1-вог септембра п. н. к. о. г. Рок стечајевима је од нрвог уврштен.а у у званпчном листу „Срнском Сиону * па за четери недеље. Нз седнице ери. правосл. школ. одбора држане у Карлову 25. ,јуна (7. јула) 1895. годнне. Сима Меличковић,

М. Терзин, неровођа.

евешт. иредседник

122 1-3

Ш О. 46 из 1895. С Т Е Ч А Ј. Ради попуњења места с.рпске вероисноведне забавиље на овомесном срп. вероиспов. забавишту овим се стечај раеписује. Нерива су следећа: 1 ) 360. Фор. а. вр у име годишње илате, која ће се у месечним оброцима у напред издавати. 2.) 70 Фор. у нме год. награде за огрев забавишта и стана забавиље. 3.) Стан у нарави или 60. Фор. год. у име станарине. Примећује се, да ће се само молбенице са потпупом квалиФикацијом у обзир узети Рок стечају је 14. (26.) авг т. г. Из редовне седнице школ. одбора српске правоелавне црквено-школске општине држане у Ча кову даиа 3. (15.) јула 1895. г. Јован Л. Максимовић, Петар Јгурић, перовођа. нарох — иредседнпк.