Srpski sion

С тр . 480.

„орпскм сИо!1. и

1^Р. 2*5.

125 С Т Е Ч А Ј. !-?■ У Текелпјнњш будимпештанском етипендијско.м шводу уиражњена су за школ. год 1895 /96. тгет рвентуално и више пигомачких мрста, на која сс овим стечај отвара. Сва1,и питомац ужива слободан стап у заводу, лечеље, огрев, нослугу и осветљење :т 7 »имских месеци и 300 Фор., ако слута науке нл универзитету или нолитехници, а 250 Фор., ако је гимназиста VII. нли УТП .разреда. Од иитомца Текелијина :швода тражи сс (»ва квалиФикација: а) да је сиромах и да је савршено здрав; б) да се добро владао и да је врло добар уснех у наукама ноказао; в) да је гра1)анин земаља круне св. Стевана, да је српске народности и нравославне вере; г) да је свршио барем VI. гимиазијски разред или да је свршен реалац или да слуша правне, _медицинске и филозофске, или пак нолитехничке науке на све училиштима у Будимиешти. Првенство —- при избору — нри једној квалиФикацији нмају слушаоци Факултетских наука. Потражитсљи на питомачка места дужни су да искажу ову квалиФикацију крштеним писмом, сведоџбом о материјалном стању родитеља али нотврђеном среском областп; гимназисте и реалци сведоџбом о испиту зрелости ; универзитетски слушаоци сведоџбом о испиту зрелости и сведоџбама односно колоквијама од последње две године. Сваки питомац је прво уеловно изабран. док га заводски лечник не ирегледа, да ли је телом и душом савршено здрав. Молбенипе с.е имају послати до 12. (24). авг. 1895. год. Надзорништву Текелнјина Завода у Будимпешти (2бШа-и1с2а 25 *2.) У Будимшшти, 8 (15.) јула 1895. год. Надзорншнтво Текелијина Вавода.

С Т Е Ч А Ј. 119 Поново се расписује стечај на упражњено учител,ско место у Турском Бечеју за I.—IV. разред сри. народ. вероисповедне школе. Учитељска плата састоји се: у готовом новцу 420 Фор. у име плате, 40 за поФториу школу, 25 Фор. у име иослуге и 4. јутра I. к. ораће земље, на коју учител. сваковреии иорез плаћа. Оеим тога нростран и врло удобан стан са баштом, зими огрев колико устреба; ако за црквеног неровођу изабрат буде, ужнваће 30 Фор. за. нероводетво.

Изабраном учител.у у дужност епада школ. ј уредбом нронисаис предмете нредавати у св. ] нркви нојати и школску дсцу у иојању обучавати. Комнстовати могу само онн Срби учитељи, [ који су у Сомбору за учител.е оснособљеип н | којн су потиуно вични мађарском језику. Учптсл. Ке своју плагу мессчно у нанред примати. Рок стечаја истиче 5. (17.) августа о г. Молбенице, после истеклог рока неће ее узи матп у обзир. 11з седнице школског одбора, држане у Тур еком Бечеју (Тбгбк-Весбе, ТогоиШ т ') 29. јуна (11 јула) 1895 год. Тнжа Николик, председник школског одбора Аг1 бр. К. 990/В6В ех 1895, Е Д ii К Т. 120 1 -з Услед бракоразводне молбе Јована Михајловића из Руме иротив суируге му Екатарнне рођ. Симић сада непознатог боравишта — позива се овим речена Екатарина, да у року од 6 месеци, рачунајући од нрвог уврштења едикга овог у новнне, конзисторији овој илп сама лично нредстане, или место садањег нребивања свога иријави, ношто ће се иначе иротнв ње поведена бракоразводна нарница и без ње окончатн. Из седнице архпд. коизисторије држане у Кар ловци 27. јуна (9. јула) 1895. Архидијеце.чална ко нзи сторија Бр. 3. ех 1895. СТЕЧ АЈ. 111 2 ~ 3 Усљед оставке учитеља Л. Михаиловића овим ее расписује стечај на учитељско место на мешовитој четвероразредној основној срп. школи. Плата је 400 Фор. 2 хвата дрва, стаи са две собе, кујном, подрумом. шталом и повољном бап1том. Дужности су нроиисане школском уредбом, а осим тога децу црквеном нојању учпти и иевати у цркви; у седницама црквено-општинским перо водити и црквеношколске рачуне склапати. Тражи се знање мађар.-ког језика. Личиа нријава узчмн ее у обзир. Рок етечају је до 5. августа о. г. Каснпјс приспеле молбе не ће се у обзир узети. Мсстин школскп одбор у Срнском Пардаи.у 18. (3'>.) јуна 1895. Предсодник школ. одбора : Филин Стајић

„Српски Сион" излази сваке недеље на целом табаку. Цеиа му је: За Аустро-Угарску, Восну п Херцеговпну на годину 4 фор., на но године 2 фор.. а на четврт године 1 фор. За стране земље : на годнку Г) фор. Из Србије прима нретнлату књижара 1> Вало;кпћа у Веограду. Поједиин бројевн стају 10 новч. Претплата. огласи, стечајеви и рекламације шаљу се Адманистрацији а осталн рукописи уредништву „Српског Сиона" у Нарловце. За огласе, објаве и стечајеве плаћа се 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки иут по 30 новч. — Неплаћена нисма се не примају. — Рукописн се не враћају.

Штамиа: Сриске Манастирске Штампарије у Ср. Карловцима